K tématům v agendě tohoto třídenního summitu uspořádaného poprvé 29. května 1954 bude patřit: existuje vůbec soukromí? Pro Henryho Kissingera je tohle týden oslav. Ve čtvrtek dosáhl 91-tky a ve středu překonal svůj nejlepší osobní rekord na 400 m překážek, a ve čtvrtek si v Kodani ťukne sklenicemi šampaňského s generálním tajemníkem NATO a se španělskou královnou, jelikož oslavují úžasné 60 výročí Bilderbergu. Jen doufám, že George Osborne si na tu oslavu nezapomene přibalit klobouk na takový večírek.


Ve čtvrtek je v zahajovací den tohoto vlivného třídenního summitu a také 60. výročí prvního setkání skupiny Bilderberg, k němuž došlo 29. května 1954 v Holandsku.

Takže letošní událost je příležitost k zapsání červenými písmeny, a oficiální seznam účastníků ukazuje, že konference 2014 je záležitostí obzvláště vysoce postavených.

[quote align="left" color="#999999"]

Mezi účastníky tohoto summitu vysoce postavených bude i George Osborne. Photograph: John Thys/AFP/Getty Images [/quote]

Britský ministr zahraničí na svém sedmém Bilderbergu stráví příští tři dny ponořen do této konference s hlavami MI6, NATO, Mezinárodního měnového fondu, HSBC, Shell, BP a Goldman Sachs International, kromě tuctů dalších generálních ředitelů, miliardářů a vysoce postavených politiků z celé Evropy. Letos k tomu bude patřit i návštěva nejvyššího spojeneckého velitele v Evropě a návrat královských rodin – královna Sofia ze Španělska a princezna Beatrix z Holandska, dcera zakladatele Bilderbergu prince Bernarda.

Když Bernard v 50. letech rozesílal pozvánky, bylo to na diskusi o „četných problémech, s nimiž se potýká Západní civilizace.“ V těchto dnech jim Skupina Bilderbeg radši říká „megatrendy“. K megatrendům v letošní agendě patří: „Co dalšího pro Evropu?“, „Ukrajina“, „Sdílení zpravodajství“ a „Existuje soukromí?“

To je extrémní ironie: nejtajnůstkářštější konference na světě diskutuje, jestli existuje soukromí. Určitě pro některé ano. Není to ale jen narozeninová oslava když na tom, k čemu v Kodani došlo mají také dvojité třímetrové bezpečnostní oplocení. Hotel se hemží sekuriťáky: čipernými pány, co se ležérně poflakují v tmavých brýlích a zkouší zabít tu nudnou atmosféru kolem narozenin. Nebo i někoho jiného.

Zatím už byli zatčeni dva reportéři, kteří se pokusili o interview s organizátory konference u baru v hotelu Marriott. Je snadné udržet si soukromí nedotčené, když zaměstnáváte tolika lidí, aby jej střežili.

Na tom je něco v skrytu husí kůži nahánějícího, když se o soukromí debatuje v tak extrémním soukromí mezi lidmi jako výkonný předseda Googlu, Eric Schmidt, a člen správní rady Facebooku Peter Thiel: právě těmi lidmi, kteří vědí, jak nesmírně transparentní se už ta obecná veřejnost stala.

A ti o tom budou diskutovat s šéfem MI6, sirem Johnem Sawersem, a s Keith Alexandrem, nedávno vyměněným šéfem Angetury národní bezpečnosti NSA. A s lidmi jako šéf pojišťovacího a investičního konglomerátu AXA – Henri de Castries. Snad nikoho nezajímá více sběr dat a dohled nad veřejností než pojišťovací giganty. Pro ty je soukromí nepřítelem. Transparentnost veřejnosti je zlatým dolem.

V roce 2010 Osborne hrdě předhazoval „tu nejradikálnější transparentnost agendy, jakou tahle země kdy zažila.“ Avšak agenda transparentnosti se zjevně nerozšířila až na Osborna samotného, aby učinil soukromé prohlášení o tom, o čem diskutoval na tomto shromáždění. A s kým.

My z té agendy a ze seznamu víme, že tam bude Osborne i s ministry zahraničí Španělska a Švédska a zástupce generálního tajemníka francouzského presidenta. A blíže z domova tajemník mezinárodního rozvoje, Justine Greening a další kolega veterán Bilderbergu stínový ministr financí Ed Balls.

Víme, že má v plánu diskutovat o situaci na Ukrajině s tak extrémně zainteresovanými stranami jako je generální ředitel evropského zbrojního giganta Airbus Thomasem Endersem. Ani nemluvě o generálním řediteli a předsedovi „obranné a bezpečnostní firmy“ Saab: Håkan Buskhem a Marcusem Wallenbergem. A s investorskými miliardáři včetně Henryho Kravise z KKR, který „se vždy snaží o nabroušení“ toho, co nazývá „břitem KKR.“ Nabrousit Kravisovi ten jeho břit pomáhá i generál David Petraeus, bývalý ředitel CIA, teď šéf KKR Global Institute – pro masivní investiční operace.

Skupina Bilderberg říká, že ta konference nemá žádný výstup ohledně žádoucích cílů. Ale pro giganty soukromých investičních fondů a šéfy bank, výrobce zbraní a ropné společnosti, jsou vždy žádoucí cíle. Zkuste říci akcionářům Shellu, že „neexistují žádné žádoucí výstupy“ z toho, čím jejich předseda a generální ředitel utrácí tři dny čas na konferenci s politiky a tvůrci politik.

Zkuste to říci lobbyistům, kteří tak usilovně pracují, aby protlačili dohodu o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), o které se jedná. Bilderberg je přecpaný k prasknutí vedoucími členy mocných lobbyistických skupin. Budou členové Britsko-amerického Poradního výboru mezinárodního obchodu (BAB) jako Douglas Flint a Peter Sutherlad freneticky projevovat podporu pro TTIP, až budou diskutovat o tom, zda „Je to ekonomické zotavení trvale udržitelné?“ Nebo snad nechají své lobbystické klobouky v šatně za dveřmi?

Poslanec Michael Meacher popisuje Bilderberg jako „kabalu bohatých a mocných,“ kteří pracují na „konsolidaci a rozšíření svého sevření trhů.“ A dělají to „mimo dosah médií či veřejnosti.“ Tohle říkal každý rok, když se tisk pokoušel dostat se o kousek dále za ten bezpečnostní plot. Každý rok je ta otázka na politiky, kteří se toho účastní, ale mlčí, hlasitější.

Mohou to zesměšňovat jako „pokec“ nebo glorifikovaný mejdan, ale ti lidé na Bilderberg nepřijeli, aby se napili šumivého vína a vytahovali si jednohubky. Je snad možné, aby Reid Hoffman, šéf LinkedIn, se sem utrhl kvůli narozeninovému dortu? Já o tom ale nepochybuji. Tohle je velký business. A velká politika. A velký lobbying.

Bilderberg to jsou velké peníze, a oni vědí, jak je utratit. Když se na to dívám z mého místa venku, už jsem viděl kolem hotelového obslužného vchodu profrčet tři dodávky plné rybích delikates. Vždycky jsem si o Bilderbergu myslel, že to páchne stejnou poctivostí jako rybářské historky. A ukáže se, že přinejmenším dnes v noci to bude fakt zavánět rybinou, když z toho budou smrdět zavináče.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: theguardian.com