Česká vláda schválila program, který má českým školákům přiblížit islám. O islámu budou dětem vyprávět na speciálních lekcích. Celou akci financuje hlavní bojovník s islamismem – Spojené státy americké. Dějiny mají zvláštní vlastnost – opakují se. Někdy do poslední tečky, jindy jen náznakem kontur. Zkrátka, mají svůj osobitý rytmus. V poslední době protiruští štváči často skloňují Hitlerův anšlus Rakouska a mnichovskou zradu (ke které došlo za aktivní podpory tak zvaných západních spojenců).


Ale k meditacím české intelektuální kavárny se vrátíme někdy příště. Pojďme si připomenout historii, kterou jsme sami prožívali před pár desetiletími.

V první polovině 90. let minulého století se nad Afghánistánem vznášelo mračno občanské války. Jen, co zemi opustila sovětská vojska, Američany podporovaní mudžáhedíni se v bratrovražedném boji utkali o moc nad zbídačeným národem. Konflikt vyhrálo hnutí Taliban. Bývalí studenti islámských náboženských škol pokořili všechny své protivníky a podmanili si prakticky celé území státu. Pouze na severu Afghánistánu zůstala ohniska odporu.

Taliban, který neskrýval tvrdý antagonismus k jinověrcům, ženám a pozemským radostem, se těšil podpoře Spojených států. Washington v islamistických radikálech viděl stabilizující sílu a obchodního partnera, který by Američanům pomáhal s expanzí do postsovětské Střední Asie. A lidská práva? Ta šla stranou. Stabilní kšeft über alles.

Po roce 2001 nastal obrat. Z Talibanu, kterého Washington hýčkal, se stal nepřítel a Spojené státy se proměnily z patrona afghánských fundamentalistů v hlavního bojovníka se světovým islamismem. Americká armáda vtrhla do Afghánistánu, kde doposud zůstává a zůstane v zemi i po oficiálním stažení mezinárodního kontingentu koncem letošního roku. A nejen tam. Křížové tažení proti radikálnímu islámu provádí USA už v půlce světa – v Pákistánu, Jemenu, Somálsku, Keni nebo na Filipínách.

Možná si říkáte, co má znamenat tato lekce z amerického pokrytectví? Pouze malé memento k události našich dní.