Včera jako sotva poslední projev východního pro-ruského regionu Ukrajiny, že se těžko vzdá pod Kyjevskou nadvládu, místní separatistická milice ve městě Slavjansk zajala jako rukojmí skupinu vojenských pozorovatelů OSCE, kteří byli vysláni, aby dohlíželi na zdejší události. Krátce poté i Rusko samotné vychrlilo prohlášení, že „přijme všechny možné kroky k propuštění zadržovaných vojenských pozorovatelů OSCE v ukrajinském městě Slavjansk, ohlásila v sobotu ruská tisková agentura s citací ruského vyslance k Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě sídlící ve Vídni.“ „Myslíme si, že tyto lidi je třeba osvobodit tak rychle, jak je to jen možné,“ řekl Andrej Kelin v komentáři citovaném ITAR-TASS. „Rusko jako člen OSCE v této záležitosti přijme všechny možné kroky.“


Samozřejmě, jedna věc jsou slova, druhá věc jsou činy: Byli to ti samí pozorovatelé OECE, které hbitě vykopli z Krymu, jak se přiblížilo místní referendum o nezávislosti, při němž se ukázalo, že toto území s velkou převahou hlasuje o připojení k Rusku.

A jako takové je jisté, že jakýkoliv další pokus Západu (i Ruska, které je ironicky členem OSCE) vsunout do konfliktu, který je jasně mezi Ruskem a Ukrajinou, třetí strany, se setká s neúspěchem. Proto jsme velice pobaveně četli o posledním pokusu de-eskalovat násilí teď, když diplomacie už selhala, vysláním vyjednávacího týmu OSCE, aby zkusil zajistit propuštění první skupiny OSCE, jak o tom v sobotu řekl zdroj německé vlády. „Vyjednávací tým OSCE je na cestě do regionu,“ řekl zdroj odmítající poskytnout další podrobnosti včetně toho, kam přesně směřují.

Tak co se asi stane, pokud bude i záchranný tým OSCE zajat a zadržen jako rukojmí? Bude vyslán třetí tým OSCE, aby rozpoutal snahy o propuštění týmu, který byl před tím vyslán k osvobození původního týmu OSCE, atd.? Doufejme, že této frašce se vyhneme, jelikož separatisté dali dost jasně najevo, že mají prostě v úmyslu podržet si rukojmí od OSCE jako vyjednávací výhodu:

[quote align="center" color="#999999"]

Vůdce pro-ruských separatistů na východní Ukrajině v sobotu řekl, že skupina zahraničních vojenských pozorovatelů, kteří byli zadrženi jako podezřelí „špióni NATO“, by mohli být propuštěni výměnou za uvězněné pro-ruské aktivisty.

„Jsou to důstojníci z členských států NATO,“ řekl Vjačeslav Ponomarjev, samozvaný starosta východního města Slovjansk. „Jelikož jsme u nich našli mapy obsahující informace o umístění našich kontrolních stanovišť, nabyli jsme dojmu, že jde o důstojníky provádějící určitou špionážní misi.“

Němci vedený osmičlenný tým cestoval pod záštitou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, když je zadrželi ve Slovjansku.[/quote]

A zrovna jako aby se Rusko necítilo jediné zapojené do stínových aktivit, současně s rozvojem mini-dramatu OSCE samotné Rusko vyjádřilo stížnosti, že jeho žurnalisté jsou terči útoků a zastrašování, a požadují jejich ochranu. RT hlásí, že zástupci kanálu Russia TV naléhali na mezinárodní organizace včetně OSN, UNESCO a OSCE, aby chránily práva a důstojnost žurnalistů referujících o Ukrajinské krizi před ilegálními aktivitami Kyjevských úřadů.

[quote align="center" color="#999999"]

Šéfové všech hlavních ruských televizních korporací včetně RT rozčilení zintenzivněním útoků a zastrašování žurnalistů na Ukrajině, jejich zadržováním a deportacemi apelovali na organizace lidských práv, aby „bránily profesionální práva žurnalistů pracujících na Ukrajině.“

„Ukrajinský Doněck, Lugansk, Charkov, Dněpropetrovsk a další regiony dennodenně zažívají bezohledné potlačování občanských svobod. Žurnalistům se vyhrožuje smrtí, budou-li z Ukrajiny dále referovat,“ píše se v dopise podepsaném šéfy Všeruské státní televizní a rádiové rozhlasové společnosti (VGTRK), NTV, REN TV, Channel 5, RT a News Media.

„Nové ukrajinské úřady opakovaně přistupovaly k ilegální akcím znemožňujícím našemu žurnalistickému personálu referujícímu o Ukrajinské krizi plnit své profesionální povinnosti a porušují jejich lidskou důstojnost,“ uvádí dopis.

V posledním incidentu z pátečního rána byli žurnalisté Lifenew Julia Šustraja a Michail Pudovkin zadrženi a později deportováni do Ruska. Personál byl unesen ozbrojenými členy ukrajinské Bezpečnostní služby poté, co filmoval interview s jedním z vůdců pro-federalizačního hnutí na Ukrajině.

„Žurnalisté jsou sledováni, jejich telefonní hovory jsou odposlouchávány. Existují případy, kdy žurnalisty nutili klečet na kolenou, během zadržení je mlátili a ilegálně z Ukrajiny deportovali,“ píše se ve společném oslovení OSN, OSCE a UNESO.[/quote]

Čili jinými slovy, mlha před-války rychle padá, a dost brzy už nikdo nebude vědět, co pocházejícího z Ukrajiny je pravda a co lež.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com