[quote align="center" color="#999999"] Už jste někdy přemýšleli o tom, z čeho přesně Coca Cola je? Po 10 minutách Deset čajových lžiček cukru, které jsou obsažené v Cole, představují devastující zásah pro organizmus, jehož příčinou je kyselina fosforečná, která zpomaluje reakci cukru. Po 20 minutách Hladina inzulinu v krvi se zvedá. Játra přetváří veškerý cukr na tuk.


Po 40 minutách

Trávení kofeinu je konečně dokončené. Zornice se rozšiřují a krevní tlak stoupá. Játra vylučují více cukru do krevního oběhu, adenosin se zablokuje a tím se předchází ospalosti.

Po 45 minutách

Tělo zvyšuje produkci dopaminu, který stimuluje centrum potěšení v mozku. Heroin reaguje na stejné bázi.

Za hodinu

Kyselina fosforečná v trávicím traktu navazuje vápník, hořčík a zinek, což přetěžuje metabolismus. Způsobené uvolňování vápníku do moči také zrovna moc neprospívá.

Za víc jak hodinu

Diuretický efekt nápoje přichází „do hry“. Vápník, hořčík, zinek a sodík, které jsou běžně součástí našich kostí, jsou vyloučeny z těla. V tuto chvíli se již stáváme podráždění a utlumení. Veškeré množství vody, obsažené v Cole, je pak vyloučené močí. [/quote]

Víme vlastně vůbec, jaký „koktejl“ chemikálií si vléváme do krku, když si „vychutnáváme“ vychlazenou láhev Coca Coly?

Aktivní složkou Coca Coly je právě kyselina fosforečná. Kvůli její vysoké aciditě musí být dokonce i cisterny používané pro převoz tohoto osvěžujícího nápoje vybaveny vysoce korozním materiálem.

Pojďme se podívat na složení snad nejvíce proklamovaného produktu firmy Coca Cola – Coca Coly Light bez kofeinu. Tento nápoj obsahuje sycenou vodu, E150D, E952, E951, E338, E330, E211 a aromata.

Sycená, neboli perlivá voda narušuje žaludeční sekreci, zvyšuje kyselost žaludečních šťáv a vyvolává plynatost. Navíc není ani používáná pramenitá, nýbrž filtrovaná voda.

E150d – kuchyňské barvivo, získané zpracováváním cukru za určité teploty, s přidáním nebo bez připrádní chemických činidel. V případě Coly je přidáván síran amonný.

E952 – cyklamát sodný je používaný jako umělé sladidlo. Jde o synteticky vyrobenou chemikálii se sladkou chutí, která je až 200x sladší než cukr. V r.1969 byl zakázán FDA a spolu se sacharinem a aspartamem shledán jako karcinogenní. V r.1975 prohibice zahrnula rovněž Japonsko, Jižní Koreu a Singapur. Avšak od r.1979 jsou na základě Světové zdravotnické organizace shledány jako bezpečné.

E950 – acesulfam draselný, 200x sladší než cukr, obsahující methyl ether, narušuje chod kardiovaskulárnního systému. Navíc obsahuje i kyselinu asparagovou, která má rovněž neblahý vliv na náš nervový systém a časem vede k závislosti. Acesulfam není doporučován dětem a těhotným ženám.

E951 – aspartam; tato náhražka cukru pro diabetiky je chemicky nestálá: ve zvýšené teplotě se štěpí na methanol a phenylalanin. Methanol je velmi nebezpečý – 5 až 10 ml může způspbit trvalé poškození očního nervu a nezvratné oslepnutí. V teplých nealkoholických nápojích se aspartam přeměňuje na formaldehyd, jenž je silně karcinogenní. Následky otravy aspartamem zahrnují: bezvědomí, bolesti hlavy, únavu, nevolnost, nárůst váhy, podrážděnost, úzkost, ztrátu paměti, deprese atd. Aspartam také může způsobit následující nemoci: nádory mozku, epilepsii, chronickou únavu, Alzheimera nebo tuberkolózu.

E338 – kyselina fosforečná; může způsobit podráždění pleti a očí. Používá se na produkci fosforečných solí hliníku, sodíku, vápníku, hliníku a také v organických syntézách při výrobě dřevěného uhlí, keramiky, skla, hnojiv, léčiv, textilií a ropných výrobků. V potravinářském průmyslu se pak používá na výrobu sycené vody a při přípravě předpřipravených těst. Kyselina fosforečná narušuje absorbci vápníku a železa z těla, což způsobuje oslabení kostí a osteoporózu. Mimo jiné způsobuje i žíznivost a kožní vyrážky.

E330 – kyselina citrónová; je široce zastoupená v přírodě a používá se ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Soli kyseliny citrónové se pak používají jako konzervanty, stabilizátory.

E211 – benzoát sodný; používán k výrobě potravin jako anti-bakteriální a anti-plísňový prostředek. Jedná se o marmelády, ovocné džusy a jogurty. Ze studie vedené Peterem Piperatem na Sheffieldově univerzitě v Británii vyšlo najevo, že způsobuje závažnou poruchu DNA. Dle jeho slov benzoát sodný DNA neničí ale deaktivuje ho, což může vést k cirhóze a degenerativnám onemocněním jako např. Parkinsonova choroba.

Aromata – neznámá aromatická aditiva.

Takže co je oním „tajným receptem“ Coca Coly? Je to pouze slabá náhražka kokainu plná konzervantů, barviv, stabilizátorů atd. Tzn. legální závislost na kokainu plus čistá otrava.

Ještě pořád si neumíte představit život bez Coly? Následnující body Vás možná přesvědčí v opak:

  • Mnoho distributorů Coly v USA používá tento nápoj k čištění motorů jejich nákladních aut.
  • Někteří policisté v USA s sebou vozí v autě láhev s Colou, aby, když se stane nehoda, mohli umýt krev ze silnice.
  • CocaCola je skvělým nástrojem pro odstraňování rezavých skvrn na kapotě aut. K odstranění koroze z automobilové baterie ji pouze namočte do Coly a ona zmizí.
  • K vyšroubování rezavého šroubu namočte kousek látky do Coly a zabalte šroub na několik minut.
  • K vyčištění svrn na oblečení – nalijte Colu na špinavý kus, přidejte prášek na praní a zapněte pračku jako obvykle. Budete překvapeni výsledkem.
  • V Indii někteří farmáři používají colu místu pesticidů k vyhubení škůdců, protože to je levnější a výsledek je plně uspokojivý.