Mnoho jedu vás může zabít, troška ale nevadí. Tak je možné interpretovat nedávné prohlášení Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (Food and Drug Administration – FDA) týkající se obsahu arzénu v jablkovém džusu – tedy nápoje, který pravidelně pije mnoho mladých lidí. Před několika lety plnilo téma arzénu v jablkovém džusu titulní stránky novin. Mnoho studií tehdy došlo k závěru, že džus obsahuje velké množství tohoto jedu. Nejprve studie ze září 2011, zpracovaná ve spolupráci s dr. Mehmetem Ozem, dospěla k tomu, že z 36 testovaných značek jich 30 procent obsahovalo vyšší množství arzénu, než jaké FDA pokládá za bezpečné pro pitnou vodu (10 miliardtin).


V rámci další studie, zpracované časopisem Consumer Reports, bylo otestováno 88 vzorků jablkových a hroznových džusů 28 různých značek. Zhruba 10 procent těchto vzorků 5 různých značek obsahovalo arzén v množství překračujícím „bezpečnou úroveň“ pro vodu.

FDA nyní navrhuje „bezpečnou“ úroveň anorganického arzénu pro jablkový džus, jež by byla podobná jako u vody.

„FDA v rámci akčního plánu vysílá silný signál průmyslu, aby pomohl zamezit tomu, že se do potravinových dodávek dostane byť jen příležitostné množství jablkového džusu obsahujícího vyšší množství arzénu, než jaké je přípustné u pitné vody,“ prohlásila mluvčí FDA Theresa Eisenmanová. „Vyšetřovatelé FDA budou mít rovněž k dispozici veškeré informace potřebné pro zvážení regulačních opatření.“

Jinými slovy, úřad spoléhá na to, že když stanoví konkrétní limit, bude moci uplatňovat regulační opatření u těch výrobců, jejichž produkty budou obsahovat „příliš mnoho“ tohoto nebezpečného karcinogenu.

Je zajímavé, že ve stejném roce, kdy byly zpracovány obě zmíněné studie týkající se obsahu arzénu v jablkovém džusu, přišla FDA s vlastním výzkumem. Údajně bylo testováno 94 vzorků, žádný z nich však nepřekročil bezpečný limit 10 miliardtin.

Poté, co FDA vydala své poslední prohlášení, právní odnož Consumer Reports – Consumers Union – uvedla, že to je krok správným směrem, ne však dostatečně dlouhý.

[quote align="center" color="#999999"]

„Ačkoli bychom uvítali silnější opatření, musíme tleskat FDA za to, co nyní koná,“ řekla mluvčí unie Urvashi Ranganová. „Domnívám se, že to je velmi důležitý první krok a dobrý precedent pro akční plán týkající se této konkrétní látky.“[/quote]

Arzén zvyšuje například riziko vzniku rakoviny, cukrovky a srdečních chorob.

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj:  naturalsociety.com