Pravda o havárii letadla Tu-154 polského prezidenta Lecha Kaczinského nedaleko Smolensku 10. dubna 2010 bude „pro Poláky hořká“, prohlásil v rozhovoru pro list Rcezpospolita předseda polského senátu Bogdan Borusewicz. „Pokud budeme hovořit o příčinách katastrofy, tak tady, bez pochyby, jsou závěry polské vládní komise Jerzyho Millera nevyvratitelné“, řekl Borusewicz. Vyjádřil také přesvědčení o tom, že polská prokuratura vysvětlí okolnosti tragédie do konce. Ruské dispečery, kteří se v té době nacházeli na smolenském letišti, politiky za vinné nepovažuje.


V závěrečné zprávě vyšetřování katastrofy se píše, že systém výstrahy před srážkou se zemí byl seřízen a že posádka Tu-154 se dopustila velkého počtu chyb.

Mnoho lidí žijí stále s přesvědčením, že Smolensk nebyla havárie, ale atentát na polského prezidenta a část polských elit.

„Všechno ukazuje na to, že to bylo ukončeno atentátem. Já to netvrdím jednoznačně, ale je mnoho věcí, které mluví pro atentát,“ uvedl Kaczynski pro server Onet.pl.

[quote align="center" color="#999999"]

Podívejte se na video, podle kterého tajné služby zastřelily přeživší. Autor videa použil záběry svědka z místa nehody, který natočil polské letadlo těsně po havárii. Označil na něm místa, na kterých podle něj vylézají z trosek letounu lidé. Dále se na záznamu ozývá střelba a smích a postavy údajně padají k zemi.