Žurnalista Michael Hastings, který zemřel při tom, co úřady popsaly jako automobilovou havárii při vysoké rychlosti, byl aktivním členem Projektu PM, masového výzkumného úsilí na odhalování vládních zpravodajských kontraktorů. „Pokud vás zajímá, že stát dohledu rozšiřuje své schopnosti a záměry, aniž by mu obyvatelstvo Západu účinně vzdorovalo, můžete pomoci z něj učinit aktivní zdroj pro žurnalisty, aktivisty a další zainteresované strany,“ uvádí se na wiki o Projektu PM. „Uvažte, že uděláte trochu výzkumu na společnostech a vládních agenturách, uvedených ve wiki, nebo že i přidáte nový námět pro vyšetřování našimi účastníky.“


Barretta Browna, zakladatele této iniciativy, FBI zatkla a hrozí mu 105 let vězení. Browna popsali jako „mozkový trust“ hacktivistické skupiny Anonymous.

Přihlašovací obrazovka software Trapwire používaného ke shromažďování zpravodajství o občanech USA a světa zveřejněná v datové hromadě od Wikileaks.

Dvě obvinění proti Brownovi jsou za údajné „ hrozby důstojníkovi FBI ve videu na YouTube a za ukrývání důkazů,“ píše Patrick McGuire pro Vice.com a „nevidí odůvodnění pro takový drsný rozsudek, uvážíme-li, že v Houstonu dostal jistý muž jen 42 měsíců za hrozby, že vyhodí do povětří budovu FBI a bývalý dentista dostal 18 měsíců za hrozby, že zabije agenta FBI. To třetí však připisuje Barrettu Brownovi připojení odkazu v chatové místnosti Anonymous IRC na dokumentaci plných čísel kreditních karet a jejich autentizačních kódů, které byly ukradeny od bezpečnostní společnosti Stratfor uprostřed hacku, kterým jim odhalili více než pět milionů vnitřních e-mailů. Tyto e-maily byly publikovány na Wikileaks.“

Brownovo hacknutí Stratforu odhalilo vnitřní funkci software Trapwire. Ten účelově sbírá videa z širokopřehledových dohledových kamer umístěných v obchodech, kasinech a v dalších podnicích po celé zemi a využívá pokročilý software rozpoznávání tváří k identifikaci zájmových lidí zachycovaných všudypřítomnými kamerami, kterých jsou miliony.

Software Trapwire je pro stát dohledu významným průlomem. Odhalil ho bezpečnostní výzkumník Justin Ferguson. Byl ukrytý v té ohromné hromadě e-mailů na vánoce 2011 hacknutých Brownem ze Stratforu – z této v Austinu sídlící firmy považované za stínovou CIA. V reakci na Fergusonovy objevy a odhalení Trapwire bylo Wikileaks zasaženo ohromným množstvím distribuovaných útoků odpírání služby DDoS.

Brown objevil, že software vyrobený Trapwire vlastní Cubic, což je společnost ze San Diego převzatá Abraxas Corporation. Barrett rovněž odhalil vracení daní, které zpochybňuje popírání Cubic, že není spojená s Trapwire a tímto software.

Abraxas vede bývalý špeh CIA Richard Helms (nepleťte si ho s ředitelem CIA za Nixona). Ten byl rovněž jedním z na počátku jmenovaných do jejich Protiteroristického střediska v polovině 80. let.

Navíc podle floridských státních záznamů o korporacích je Helms ředitelem Ntrepid, společnosti, která vyhrála kontrakt za 2,76 milionů dolarů od Centcom pro US Central Command. Ntrepid inovovala produkt zvaný Tartan, program, který může „analyzovat skryté organizace a málo strukturované sociální sítě tak, že identifikuje míry vlivu uvnitř mezilidských sítí … a nakonec jej může být použito na on-line aliasy.“

„Jasně hledají způsoby jak rozbít to zastření, jaké si udržují skupiny jako Anonymous, vtíráním do chatovacích místností, kde není zapotřebí se oficiálně identifikovat, kde najednou probíhá spousta soukromých komunikací,“ píše McGuire. „To vytváří těžko proniknutelnou houštinu, kde se lidé mohou snadno on-line ukrývat. Ntrepid se evidentně tohle všechno snaží roztrhat na kousky pomocí Tarpana.“

Michael Hasting se přidal k Barrettu Brownovi a k jeho práci na Projektu PM navíc ještě ke svému vykřičení vrcholného amerického generála odpovědného za vedení války v Afghánistánu – jako klíčového hráče ve zfabrikované válce s terorismem – což jej bezpochyby vystavilo nebezpečí a vedlo to k jeho vraždě.

Už nelze dále tvrdit, že Hastings se stal pouhou obětí automobilové nehody. Stal se cílem konkrétně kvůli svému investigativnímu žurnalismu, jeho poslední příběh, na kterém pracoval, byl o FBI a CIA, jak jsme už před pár dny zmínili.

Zpravodajský a dohledový stát je zjevně hluboce zapojený do snah o eliminaci vynašečů a žurnalistů, kteří se dostanou příliš blízko k pravdě. Vražda Michaela Hastingse by měla vyslat výhružný signál nahánějící husí kůži všem žurnalistům, a zvláště těm v alternativních médiích.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com