Aktualizace: Vypadá to, že lidé konečně už začali tyto zprávy číst a akcie Boeingu se hroutí… Ruský náměstek premiéra řekl, že rozhodnutí o protiopatřeních vůči USA budou přijata poté, co zanalyzují plný dopad amerických sankcí na Rusko. * * *


„Mezi vzácnými kovy, které Rusko dodává do Spojených států, patří titan, který je nezbytný v technologickém cyklu výroby Boeingů,“ řekl Rjabuchin RIA Novosti.

Loni se 40 procent ruských titanových součástek prodalo Boeingu a 60 procent jeho evropskému rivalovi Airbus, řekl mluvčí ruské korporace Rostec.

Rusko by rovněž mohlo zakázat dodávky motorů RD-180 využívaných NASA a Pentagonem, řekl tento senátor.

„Tyto raketové motory nevyužívá jen NASA, ale ve svých satelitech i Pentagon. To znamená, že USA těchto raketových motorů využívají k vynášení svých vojenských satelitů,“ řekl.

V pátek oznámili ruští poslanci nadcházející reakci na americké sankce uvalené minulý týden. Podle místo-mluvčího Státní dumy Ivana Mělnikova bude k ruské odpovědi patřit i ukončení spolupráce s USA v jaderném průmyslu, stavbě letadel a aerokosmických prostředků.

„Rusko dovede USA ‚pozlobit‘ tím, že zastaví nebo silně omezí spolupráci ve vesmíru nebo zastaví dodávky součástek pro letouny Boeing a skoncuje s dodávkami titanu,“ řekl šéf-analytik TeleTrade Petr Puškarev.

Rusko může rovněž omezit dodávky léků, tabáku a alkoholu ze Spojených států.

Tak to vypadá, že obchodní války právě začínají být globální.

Zdroj: zerohedge.com