Brusel plánuje razii proti společnostem sociálních médií s obviněním z „falešných zpráv“, když se objevil skandál, v němž byl Facebook údajně zneužíván na pomoc kampaním populistů. Podle Financial Times varovala Evropská komise, že euroskeptické „dezinformace“ ohrožují a „podvrací naši demokracii“ poté, co se objevilo tvrzení, že ta sociálními médii posbíraná data o uživatelích pomohla posílit kampaně za Brexit a za zvolení Donalda Trumpa prezidentem, když podle nich směřovali svá poselství.


Britští příznivci setrvání v Evropské unii se chytili některých novinových zpráv obklopujících Brexit, kdy pomocí sběru dat o důvěře v takováto tvrzení za využití úniků z analýz společnosti Cabridge Analytica a tvrzení osob, které samy sebe označovaly za „vynašeče“, aby cíleně propagovali, že Odhlasování odchodu z EU při referendu v roce 2016 byl podfuk a výsledek že je nelegitimní.

Guardian a Observer pak byli nuceni vydat odvolání jednoho z klíčových zdrojů svých zpráv o této záležitosti, který spojoval Cambridge Analytica s odhlasováním odchodu přes kanadskou firmu zvanou Aggregate IQ.

I následné reportáže od Guardian se ukázaly být falešné, až to vedlo k přiznání jedné z hlavních reportérek této povídačky – Carole Cadwallard – která přiznala, že tyto reportáže byly falešnými zprávami.

„Žádné přezkoumávání, ani centimetr textu ve sloupcích se jakkoliv nedovolovalo, aby poukazovalo, že kampaň za Setrvání v EU podváděla systém, dokonce i když některé ze skupin za Setrvání a jejich kampanisté dostali pokutu za nestoudně otevřené podfuky,“ uvedl minulý týdne šéfredaktor Breitbart London Raheem Kassam v článku zdůrazňujícím řadu porušení volebních pravidel kampaní Eurofilů.

Zdroj: breitbart.com