Ruský prezident Vladimir Putin popřel obvinění z obnovení závodů ve zbrojení nově odhaleným ruským jaderným odstrašením. To přeci udělal americký prezident Geogre W. Bush, když v roce 2002 zabil tu už 30 letou raketovou dohodu, řekl NBC. …


Soustřeďování amerických jaderných sil u ruského zápraží spustilo reakci Moskvy, která nasadila své nejnovější systémy Iskancer do své enklávy Kaliningrad s odvoláním na hrozbu ze strany amerických zařízení k odpalování raket nasazených v Polsku a Rumunsku.

Té cestě, která vedla ke konfrontaci, se šlo vyhnout, kdyby USA souhlasily se spoluprací na vypracování protiraketové obrany s Ruskem, což je nabídka opakovaně Moskvou předkládaná. Když to Washington odmítal, tak Putin řekl, že nemůže zůstat jen nečinně sedět.

Ruský prezident se uchýlil k tvrzení, že pořád ještě věří, že tyto dvě země by se měly soustředit na to, co by mohly dělat společně. Zmiňoval boj proti společným bezpečnostním problémům jako je terorismus.

„Velmoci by místo vytváření vzájemných hrozeb měly spojit své úsilí k obraně proti teroristům,“ řekl v rozhovoru s Kelly.

Kelly vytáhla téma spekulací, že tyto nové zbraňové systémy ještě neprošly žádnými úspěšným i testy. Takové povídačky ale Putin, který využil projevu o stavu země k odhalení těchto zbraní, však zavrhl.

„Každý z těch zbraňových systémů, o kterém jsem dnes diskutoval, dovede snadno překonat protiraketové obranné systémy a vyhnout se jim,“ řekl Putin s dodatkem, že ač „některé z nich bude ještě třeba doladit a dopracovat,“ tak další jsou už v bojové připravenosti. „Jeden z nich už je v plné bojové službě. Vojáci ho mají plně k dispozici,“ řekl ruský vůdce.

Zdroj: " target="\\\_blank">prisonplanet.com