S tím, jak se blíží celonárodní volby, se Italové svými postoji podle nové studie čím dál více a více vzdalují Evropské unii. V Itálii se za posledních 10 let podpora pro EU dramatiky propadla a nyní se řadí mezi nejnižší v celé Evropě, zjišťuje v Berlíně sídlící mozkový trust Evropská Rada pro zahraniční vztahy (ECFR), což je skutečnost nahrávající v nadcházejícím hlasování euroskeptickým kandidátům.


Povídačka, která je podkladem obav živících euroskepticismus, straší „nás i je“, uvádí tato zpráva, „stejně jako obavy, s nimiž vnímají ostatní – ať už jsou to cizí vlády, nevolení činitelé v nadnárodní byrokracii nebo mezinárodní soudy, které mají pravomoc přehlasovat národní instituce – které činí důležitá rozhodnutí o životech občanů.“

Podle této povídačky vzniká principiální problém z vnímané ztráty národní suverenity, protože jak říkají, suverenita je tím, co „jim“ brání, aby přijímali rozhodnutí o „nás“.

„Itálie byla v posledních 10 letech stižena oběma hlavními krizemi, finanční krizi i uprchlickou krizí,“ říká Janning.

„Spolu s tím je Itálie ze všech velkých členských států tou zemí, kde jsou strukturální reformy nejvíce potřebné,“ dodal. „To tuto zemi činí méně atraktivní k umisťování podnikání – což následně poškozuje její úroveň strukturální koheze.“

V Itálii se před celonárodními volbami 4. března vykrystalizovaly tři hlavní bloky. Dva z těchto tří bloků – nová centro-pravicová koalice a proti-establishmentu zaměřené Hnutí pěti hvězd (M5S) – jsou euroskeptické a právě ty vedou v průzkumech. Jediná euro-přívětivá skupina, tj. centro-levicová koalice ministerského předsedy Matteo Renziho navíc trpí vnitřními rozbroji a v průzkumech se propadá.

Poslední výzkumy ukazují, že Italové se v posledních pěti letech výrazně přiklonili doprava, kdy ti, kteří sami sebe identifikují jako „liberální“ nebo „progresivní“ se propadli o skoro 50 procent.

Nicméně kvůli anomáliím v italské politické legislativě žádný z bloků nejspíš nedosáhne 40 procent potřebných k zformování vlády, což může znamenat probíhající jednání nebo dokonce i volání po nových volbách příští rok.

Zdroj: breitbart.com