Spolehlivé jako ve švýcarské bance. Věta známá z filmů a knih dětství. No, a ukázalo se, že se v bankách „země hodinek a sýra“ vyskytly krysy. V tomto týdnu jsem se seznámil s člověkem, který má svoje zlato v jedné ze dvou největších švýcarských bank. Když si přečetl můj článek, rozjel se do Curychu.


Ve Velké Británii objevili zlatý slitek pančovaný wolframem

Novou informaci poskytl australský dealer ABC Bullion spolu s fotografií nového zlatého slitku, ve kterém jsou provrtány otvory se zasunutými wolframovými tyčemi, – tentokrát nikoli v Německu, ale v jakémsi anglickém městečku, kde se dostal do ruky výkupci drahých kovů – spolu s originálním certifikátem kvality. Všimli si ho proto, že byl o dva gramy lehčí oproti certifikované váze. Po jeho rozříznutí bylo zjištěno, že 30 – 40 % jeho váhy tvoří wolfram.

Jsou oba doložené případy během dvou let výjimečnými incidenty? Nebo je to příznak penězokazectví, které poznamenalo období soumraku Říše Římské? Tehdy ovšem vše probíhalo téměř otevřeně. Ovšem teď, kdy se většina populárního fyzického zlata uchovává v supertajných soukromých úložištích po celém světě, kde předpokládaně zajišťuje bilance velkých centrálních bank, nemůže nikdo potvrdit jeho existenci, nebo provést audit skutečného obsahu zlata v těchto slitcích, není divu, že stále více lidí klade otázku: takže, kolik zlata tam vlastně je?

No, dobrá, původ tohoto slitku je mlhavý. Ale jak tento případ posuzovat?

Zlatý slitek Certifikovaný Královskou kanadskou mincovnou byl padělaný

Naposledy vypukla masová panika kolem napodobenin fyzického zlata v létě 2012. Objevení desetiuncového zlatého slitku obsahujícího wolfram ve zlatnické čtvrti na Manhattanu vyvolalo mezi prodejci paniku, jejímž důsledku bylo v místních zlatnictvích objeveno dalších, přinejmenším 10 desetiuncových „zlatých slitků“, obsahujících wolfram. Podobný případ falšování zlata byl nedávno zjištěn v Kanadě, přičemž falešný slitek byl „certifikován“ nejvyšší možnou instancí.

Podle CBC vyšetřuje Královský kanadský mincovní dvůr (Royal Canadian Mint – RCM), jak je možné, že se oražený slitek „čistého zlata“ s příslušnou pečetí mincovního dvora ukázal být padělkem. Kanadský tisk informuje, že zlatý slitek o váze jedné unce s uvedenou čistotou 99,99 % si koupil zlatník z Ottawy 18. října v oddělení Royal Bank of Canada (RBC). Problém vznikl, když analýza slitku ukázala, že nemusí obsahovat vůbec žádné zlato. A když i mincovní dvůr a RBC odmítli slitek přijmout, obrátil se zlatník Samuel Tang na CBC News.

Jinými slovy, podvod na nejvyšší, Královské úrovni.

Zlatnický mistr Barnard z Joy Creations řekl, že ho neznepokojuje jen podvod na zlatnících, ale spíš klamání koncových kupujících, majících za to, že čistota a kvalita koupeného zboží schváleného mincovním dvorem jsou nepochybné: on, stejně jako Tang se obávají, že falešné zlato může být velmi rozšířené a je těžké ho objevit, protože většina kupců jsou investoři, kteří nechávají kov v průzračných plastových obalech orazítkovaných mincovním dvorem. „Kdo bude běhat a otvírat jejich obaly, orazítkované mincovním dvorem?“, ptá se Barnard. Jeho znepokojení sdílí i profesor Rennie: „Problém je to závažný. Pokud se ztratí důvěra, trh se zastaví – přinejmenším, přechodně“.

Nedivil bych se, kdyby autoři tohoto podvodu byli z Buckinghamského paláce…

Vše se ubírá jedním směrem – dobíjení zbytků „střední“ a „vyšší střední“ třídy, s konfiskací všeho jejich podstatného majetku, aby se stal absolutně závislým. Neokastovní společnost taková je. Přesněji – tak se plánuje.

Nic osobního, jen provozní nutnost.

Zdroj: om.cz