Kapské město je jedním ze tří hlavních měst Jihoafrické republiky. Je legislativním centrem země a v jeho metropolitní oblasti žije přibližně 3,75 milionu obyvatel, což z něj dělá 11. největší metropolitní oblast na celém africkém kontinentu. Momentálně čekají obyvatele města těžké časy. Jako jediné velkoměsto na světě, brzy možná skončí zcela bez vody.


Voda v zásobnících se však přesto míjí rychleji, než se stihne opět doplnit. Město rozhodlo, že když množství vody v zásobnících klesne pod kritických 13,5% objemu, vodu zcela odstaví.

Krizový plán, který se v následujících měsících s největší pravděpodobností stane realitou, počítá s úplným odstavením vody do domácností Kapského města.

Výjimkou zůstanou jen nejchudší slumy, kde je vody i tak nedostatek a její odstavení by mohlo přerůst do lokální humanitární katastrofy. Obyvatelům bude k dispozici 200 odběrných míst, kde si každý bude moci odčerpat 25 litrů vody na jeden den.

Tato místa budou hlídat ozbrojené hlídky. Kapské město je totiž nechvalně známé pro vysokou kriminalitu a vodní krize může způsobit riziko různých incidentů.

Kapské město je tedy první velkoměsto světa, které na vlastní kůži pocítilo to, co mnozí předpovídají už léta. Svět se v příštích letech bude v mnoha oblastech muset vyrovnat s extrémním nedostatkem pitné i užitkové vody. Srážkové i teplotní průměry se v oblasti Kapského města za poslední tři roky prudce vymykají z dlouhodobých statistik. A podobně je to i v jiných částech světa.