Prominentní postava německé strany Alternativa pro Německo (AfD) se stala obětí nového německého drakonického zákona o cenzuře, podle nějž si mohou úředníci provést razii na všem, o čem si usmyslí, že to je „nenávistná mluva“. Twitter zmrazil účet Beatrix von Storch s tvrzením, že porušila předpisy o „nenávistné mluvě“, poté, co tato politička tweetla své rozhořčení nad přivítáním Nového Roku vydaném Kolínskou policií v arabštině.


Ve svém zcenzurovaném Facebookovém poselství paní von Storch tvrdila, že Německo je „svobodnou zemí, kde můžeme barbary nazývat jejich pravými jmény. A to i tehdy, když jsou to muslimové. (Mluvím o těch, proti kterým teď zřizujeme ohrady pro německé ženy, protože stát už jim mimo ohrady nemůže zaručit bezpečnost).“

Tímto tato zákonodárkyně mluvila o nových opatřeních přijatých v Německu na ochranu žen před útoky při novoročních oslavách. Letos byla na žádost policie vytvořena speciální „bezpečná zóna“ pro ženy při výroční Sivestrovské oslavě i před ikonickou Brandenburskou bránou v Berlíně.

Německá vláda schválila svůj Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) zákon už na konci června 2017, ale dala sociálním sítím čas do konce roku 2017, aby se připravily na nabytí jeho účinnosti. NetzDG je proti sociálním sítím a mediálním stránkám s více než dvěma miliony členů, jako je Facebook, Twitter a YouTube.

Tento zákon požaduje, aby stránky sociálních médií monitorovaly a okamžitě odstraňovaly nenávistnou mluvu, falešné zprávy a ilegální materiály, nebo je čekají pokuty. NetzDG dává sítím 24 hodin, aby jednaly do 24 hodin po podání stížnosti.

Tento nový cenzurní systém zjevně funguje mimo rámec zákona bez formálních vyšetřování vůči obviněním a bez možnosti obhajoby pro obviněného. V případě paní Von Storch stačilo, že si Twitteru a Facebooku stěžovala Kolínská policie, aby jí tito giganti sociálních médií zavřeli účty.

Strana AfD a mnoho dalších NetzDG kritizovala za jeho otevřenou cenzuru svobody slova. Co jeden člověk považuje za urážlivé, pro jiného urážlivé není, trvají na tom, že zákon sám nemůže udělit moc lidi chránit před vším, co zraňuje jejich city.

V první den účinnosti NetzDG byl Twitter zavalen hlášeními konzervativců, že byli podle tohoto zákona umlčeni. Až dosud to vypadá, že nedošlo k žádným případům, že by se obětí tohoto umlčování stali nějací liberálové.

Zdroj: breitbart.com