Izraelský režim nachytán, jak režíruje falešné povstání v současnosti probíhající napříč Íránem za účelem svržení íránské vlády. V mnoha městech probíhají ohromné násilné protesty, kdy se protestující dožadují, aby ajatolláh a íránský prezident odstoupili. Thelastamericanvagabond.com hlásí: 


Ekonomické starosti jsou v Íránu jasně významný problém a tato země, jejíž ekonomika už roky trpí pod Západními sankcemi, také není schopna řádně těžit z vlastní státem vlastněné Národní banky. Oficiální nezaměstnanost je v Íránu kolem 12% a její skutečná míra je nejspíš daleko vyšší. I přes zrušení některých sankcí, k růstu ekonomiky v této zemi sotva došlo, což je další důsledek neo-liberální ekonomiky a obchodních politik. Stojí však také za povšimnutí, že Chamenejí byl rovněž k tomu, jak si vede ekonomika kritický, a k tomu, jak vláda ekonomické problémy řeší, ovšem i Chamenejího při protestech napadají.

Tyto požadavky nejsou nerozumné a není kvůli tomu třeba přepínat představivost. Avšak ty náboženské protesty přichází ve velice nešikovnou dobu. Írán nedávno liberalizoval zákony týkající se nucené pokrývky hlavy žen, tak proč protestující teď proti náboženským zákonům?

Navíc se musí pozornost zvláště věnovat konceptu „vládní korupce,“ což je spojujícím znakem všech barevných revolucí, jelikož vládní korupce je často spíše konceptuálním problémem, než něčím konkrétním. Odstoupení pár klíčových lidí, pár chycených za ruku, a nějaká symbolická reforma většinou může dosáhnout „skoncování“ s korupcí, přičemž konkrétní požadavky vyžadují konkrétní nasazení, a tak představují menší ztráty pro ty, kdo pak převezmou otěže moci, když se s demonstracemi ustane.

Mezi slogany skandovanými demonstrujícími jsou však i znepokojivější požadavky. Zaprvé věc, kterou nelze pominout, je, že demonstranti volají po odstoupení ajatolláha a prezidenta. Jinými slovy volají po změně režimu. To je přesně to, co Spojené státy, Rada států Zálivu, NATO a Izrael chtějí.

Zadruhé, četní demonstrující skandují: „Ať táhne Palestina,“ a „Ne za Gazu, Ne za Libanon, Dal bych svůj život (jen) za Írán.“ Opět protestující teď vyhlašují zahraničně politické požadavky úplně stejné, po jakých touží Spojené státy, Rada států Zálivu, NATO a Izrael. A to vše v protestech, které by měly být o ekonomických starostech.

Moon of Alabama (MOA) v článku nadepsaném „ Írán – agenti změny režimu si unesli ekonomické protesty,“ odhaluje  četné důležité zprávy týkající se začátku protestů a toho, kam se dostaly teď. MOA píše:

[quote align="center" color="#999999"]

Protesty proti neo-liberální ekonomické politice Rohaniho vlády v Íránu jsou ospravedlnitelné. Oficiální nezaměstnanost v Íránu je přes 12% a sotva tam dochází k ekonomickému růstu. Ti lidé, co jsou v ulicích, nejsou jedinými, kteří jsou kvůli tomu nespokojeni:

Nejvyšší vůdce Íránu ajatolláha Ali Chameneji, který opakovaně vládu kritizoval za ekonomické výsledky, ve středu řekl, že země se potýká s „vysokými cenami, s inflací a recesí,“ žádal tyto činitele, aby tyto problémy řešili s vysokou rozhodností.

Od čtvrtka do dneška se slogany některých protestujících změnily z volání po ekonomickém zlepšení na volání po změně režimu.

Dnes v pátek, což je v Íránu den volna, se ve městech objevilo několik dalších protestů. Reuters z dneška hlásí:

Asi 300 demonstrujících se shromáždilo v Kermanšáhu k tomu, co Fars pak nazvala „voláním kontra-revoluce“, a ti volali „Měli by se osvobodit političtí vězni,“ a „Svobodu nebo smrt“, přičemž ničili některý veřejný majetek. Fars nejmenovala žádnou opoziční skupinu.

Videozáznamy, které nešlo ověřit, ukazovaly protestující v dalších městech včetně Sari a Rasht na severu, Qomu jižně od Teheránu a v Hmadanu na západě.

Místo-šéf bezpečnosti v provincii Teherán Mohsen Nasj Hamadani řekl, že na teheránském náměstí demonstrovalo asi 50 lidí a většina z nich, když je o to policie požádala, odešla, ale několik z nich, kteří odmítli, byli „dočasně zadrženi,“ hlásí tisková agentura ILNA.

Řada z těchto protestujících k tomu měla autentické ekonomické důvody, ale protesty byly uneseny jinými zájmy:

Ve městě Isfahán ve středu země řekl místní, že protestující se přidávali k demonstraci vedené dělníky zdejší továrny dožadujícími se, ať jim vrátí platy.

„Slogany se pak ale rychle změnily z těch ekonomických na ty proti prezidentovi Hassanu Rouhanim a nejvyššímu vůdci ajatolláhovi Ali Chamenejimu,“ řekl tento obyvatel telefonem.

Čistě politické protesty jsou v Íránu řídké (…), ale demonstrace často pořádají zaměstnanci s výlukou v zaměstnání nebo ti, co nedostali výplaty, a lidé s vklady uloženými v neregulovaných bankrotujících finančních institucích.

Zástupce ajatolláha Chamenejího v severovýchodním Mašhádu Alamolhoda řekl, že jen málo lidí čtvrteční demonstraci proti rostoucím cenám využilo ke skandování sloganů proti roli Íránu v regionálních konfliktech.

„Řada lidí přišla, aby vyjádřila své požadavky, ale náhle se v davu o mnoha stech objevila malá skupina, která neobnášela ani 50 lidí, co řvala deviantní a ohavné slogany jako ‚Nechme být Palestinu,‘ ‚Žádná Gaza, žádný Libanon, dal bych svůj život jen za Írán,“ řekl Alamolhoda.[/quote]

PODPORA MÉDIÍ A NEOCONŮ

Ač se to od horečně anti-íránské administrativy a od mainstreamového tisku ve Spojených státech dalo čekat, je stejně zajímavé, jak se americký prezident hned těchto protestů chytil, kdy Američany podněcuje, aby se stavěli za protestující a jejich požadavky. To pochází od muže, který jen zřídkakdy vidí protesty, které by nebyly namířeny proti němu. Mezitím orgány Neoconů jako FOX News opakovaně Američany vyzývají k podpoře odvážných „bojovníků za svobodu“ v Íránu. Je velice zřídkavé, pokud k tomu vůbec kdy došlo, aby zlí bojovali za dobro ve světě, a tak když neoconi volají po podpoře protestů, mělo by to vyvolat značnou skepsi.

Rovněž je důležité položit otázku, jak až populární ty protesty jsou. Ač je mainstreamová Západní média a různé teroristické organizace také shodně podporují, kdy líčí, jak jsou na každé demonstraci desetitisíce lidí, tak videa a snímky ukazují spíše tak jen tucty až nanejvýš i nějaké ty stovky demonstrantů, kdy většina ostatních se prochází někde kolem nich.