Tisíce afrických migrantů z Eritrey a Súdánu dostaly 90 dnů na opuštění Izraele, jinak mají jistotu rozsudku vězení. Úřad pro obyvatelstvo, imigraci a hranice při Ministerstvu vnitra začal podle příkazů ministerského předsedy Benjamina Netanyahu s agresivním programem deportací zacíleným proti afrických migrantům v této zemi.


Ministerstvo vnitra odhaduje celkové náklady své deportační operace na asi 300 milionů šekelů (86 milionů $) ročně. Do toho patří platy zaměstnanců ministerstva vnitra, deportační lety a peníze dané těm, kteří odejdou. Prozatím každý žadatel o azyl, který zemi opustí, obdrží 3 500 $, ale v budoucnu bude tato částka snížena.

Skutečné náklady budou záviset na tom, zda tento program uspěje, nebo zda se mu dařit nebude. Tyto odhady nezahrnují náklady na zadržování žadatelů o azyl, kteří odmítnou Izrael opustit. To je hlavní důvod sporu mezi ministerstvy financí a veřejné bezpečnosti. To druhé říká, že s ním tento plán nebyl předem konzultován.

Izraelská vězeňská služba spadající pod ministerstvo veřejné bezpečnosti odhaduje, že stovky afrických žadatelů budou muset být uvězněny v zádržném centru Saharonim, což se čeká, že bude drahé.

Ve středu řekl Finanční komisi Knessetu zástupce Ministerstva vnitra, že loni utratili za vystěhování 4 500 afrických žadatelů o azyl z Izraele 68 milionů šekelů. Ty peníze šly na letenky a poukázky na hotovost. Haaretz zjistil, že skutečny počet vystěhovaných byl těsně pod 4 000, což znamená, že za každého afrického žadatele o azyl, který odešel, zaplatili asi 17 000 šekelů, ať už odešli do zemí svého původu, do Ugandy nebo do nějaké Západní země.

Zdroj: haaretz.com