Pákistánští vojáci zahájili palbu na indická vojska podél indicko-pákistánské hranice, kdy pákistánské úřady varují, že může přijít jaderná válka. Tento incident začal v sobotu, kdy byli v přestřelce s Pákistánskou armádou na Linii kontroly (LoC) zabiti čtyři indičtí vojáci.


Činitel místní vlády řekl, že „Pákistánská vláda se zde dnes uchýlila k nevyprovokované palbě podél LoC, kdy zabila tři vojáky a jednoho zranila,“ s dodatkem, že „k zavražděným patřil i důstojník v hodnosti majora.“

Po tomto incidentu byla hlášena těžká přeshraniční palba na několika místech tohoto regionu.

V neděli provedla Indie odvetný útok, kdy v J&K’s Jhangar, kdy zabila pákistánského vojáka, jak uvedl Indian Express. K incidentu došlo, když byl ‚neutralizován‘ pákistánský snajpr na linii LoC, ohlásily armádní zdroje.
[quote align="center" color="#999999"]

Indičtí vojáci provedli odvetu a k výměně palby docházelo podle zpráv až do večera, uvedly zdroje. „Výměna palby a dělostřelby začala v 14:30 a pak pokračovala,“ dodal oficiální činitel.

Mezitím referoval ANI, že střelba byla slyšet i v horkém ohnisku proti indické vládě odbojných militantů v jižním Kashmiru v okresu Shopian. Zvuky střelby bylo slyšet z vesnice Arem Mohallah Watoo a Armáda s policií vedla společnou operaci se zátahy a s prohledáváním v kordonech.[/quote]

Indian Express rovněž řekl, že porušení palby Pákistánem byl pokus „protlačit do Indie ozbrojené teroristy“, než se na zimu uzavřou horské průchody. Letos zabily indické bezpečnostní síly na LoC přes 200 militantů pronikajících do Indie včetně jejich vrchních velitelů. Mezitím národně bezpečnostní poradce Pákistánu Nasser Khan Janjua ve varování, kterým asi těžko přispěje k de-eskalaci už tak napjaté situace, svět upozornil na dost možnou „jadernou válku“ v Jižní Asii.

[quote align="center" color="#999999"]

Pákistánský národně bezpečnostní poradce Nasser Khan Janjua obvinil USA, že straní Indii a varoval před možnou „jadernou válkou“ kvůli delikátní bezpečnostní situaci v Jižní Asii.

„Stabilita v jihoasijském regionu visí na vlásku ve velice delikátní rovnováze, kdy možnost jaderné války nelze vyloučit,“ citovala Janjuu pákistánská média z jeho prohlášení při pondělním semináři v Islamabádu.

„Indie hromadí spoustu nebezpečných zbraní, jimiž Pákistánu neustále hrozí konvenční válkou,“ řekl na semináři „Národně bezpečnostní politika – vize pro Pákistán,“ který organizovalo Centrum pro globální a strategická studia (CGSS).[/quote]

Za Indií a Pákistánem se táhne dlouhá historie potyček na LoC a na této hranici vedly od získání nezávislosti Indií z britské koloniální vlády v roce 1947 řadu válek. Loni došlo k jedněm z nejhorších bojů podél Linie kontroly od té doby, kdy tyto dvě země dosáhly dohody o zastavení palby.

Zdroj: zerohedge.com