Ruská bezpečnostní rada požádala vládu, aby vyvinula nezávislou internetovou infrastrukturu pro národy BRICS, která je nezávislá na zbytku světa. Tato struktura bude potom fungovat, i kdyby došlo ke globálnímu výpadku internetu. O této iniciativě se mluvilo při říjnové schůzce Bezpečnostní rady. Ta je nejvyšším poradním orgánem Ruska zaměřujícím se na národní bezpečnost. Prezident Vladimir Putin stanovil pro úkol jejího dokončení podle této tiskové agentury 1. srpna 2018.


Bouthaina Shaaban, politická a mediální poradkyně syrského prezidenta Bašara Asada, diskutovala během své poslední návštěvy v Číně s činitelem Čínské armády o možnosti nasazení čínských speciálních sil v Sýrii, uvedla 28. listopadu ruská tisková agentura Sputnik.

Podle zprávy Sputniku plánuje Čínská armáda nasadit jednotku Vojenských speciálních regionálních sil Shenyang, tzv. „Sibiřských tygrů“ a jednotku Speciálních regionálních sil Lanzhou „Noční tygři“ do Sýrie, aby tam vzdorovali hrozbě pocházejících do Islámské strany Turkestánu (TIP), která v posledních několika letech zrekrutovala tisíce čínských Ujgurů a vyslala je do Sýrie.

23. listopadu referovala Reuters, že Shaaaban se během své návštěvy Číny setkala jen s čínským ministrem zahraničí Wang Yi. Obě strany podle Reuters diskutovaly o politickém procesu v Sýrii a o rekonstrukci země.

„Čína doufá, že syrská strana se chopí příležitosti, projeví pružnost a posílí dialog a vyjednávání k dosažení podstatných výsledků…

Mezinárodní komunita by měla důrazně aktivně podporovat rekonstrukci Sýrie. Čína se do toho zapojí svým vlastním úsilím,“ řekl Wang podle Reuters po schůzce Shaaban.

TIP se v poslední době stala nejsilnější silou v syrské gubernii Idlib. Skupiny asijských radikálních islamistů teď podporují operace Hay’at Tahrir al-Sham (dříve Jabhat al-Nusra, tj. syrské větve al-Kaidy) na venkově severu provincie Hama, uvádí syrské opoziční síly. To asi podnítilo Čínu, aby uvažovala o akci proti TIP v Sýrii ještě dříve, než její bojovníci využijí příležitosti vrátit se do východní Asie.

Některé zdroje už spekulují, že ten záhadný útok nepilotovaným dronem, který 17. listopadu zasáhl bojovníky TIP ve městě Idlib, by mohl mít spojitost s čínskými vojenskými aktivitami v Sýrii, jelikož ani Turecko ani USA se k odpovědnosti za tento nálet nepřihlásily.

O Čínském letectvu je známo, že je jedním z největších provozovatelů dronů na světě. Navíc Ruské speciální síly provedly podobné omezené vojenské operace proti bojovníkům radikálních Čečenů v severní Lattakii už řadu měsíců předtím, než Rusko začalo v Sýrii s oficiální vojenskou operací.

Vojenská operace v Sýrii nejenže Číně umožní, aby bojovala proti hrozbě TIP daleko od svého území, ale také tomuto ekonomickému obrovi zajistí spolehlivé místo v procesu rekonstrukce Sýrie.

Zdroj: southfront.org