Pár dnů sázení a falešné zuby by mohly brzy skončit, jelikož vědci úspěšně přišli na to, jak vypěstovat fungl nový zub. Jeremy Mao z Colombia University se svým týmem publikoval studii vysvětlující, jak úspěšně za využití kmenových buněk vypěstovali kompletně nový zub. Mao vysvětluje, že tento tým využil kmenových buněk odebraných z pacientova vlastního těla, aby vytvořil lešení, které umožnilo, aby přes něj vyrostl fungl nový zub.

Ten zub relativně snadno splynul s okolními tkáněmi a pacientovi na tom místě úplně vyrostl za pouhých devět týdnů dospělý zub.

Jak si znovu vypěstovat zub

K ohromujícímu úspěchu projektu tohoto týmu došlo v době, kdy se konvenční léčba poškozených a chybějících zubů dostává pod rostoucí palbu kritiky. Nejenže jsou ty vyžadované procedury velice bolestivé, ale mohou být i velice nebezpečné a už byly spojovány s rostoucím rizikem onemocnění jater, chorob ledvin a nemocí srdce.

Důvodem k tomu je to, že dentisté při vsazování implantátů do pacientových úst nekontrolují bio-kompatibilitu. Tělo občas ty implantáty v ústech odmítne, což vede k zánětům a u některých pacientů ke zvýšenému riziku kazů. U pacientů, co mají opravdu smůlu, mohou dentální implantáty způsobit i vážné zdravotní problémy. Pokud tělo ten implantát odmítne, může se tím zhoršit už existující auto-imunitní onemocnění nebo dokonce spustit průběh takového, které bylo zatím latentní. To přirozeně může u pacienta vést k závažným zdravotním problémům.

Ač mají lékařští profesionálové sklony být dost konzervativní a upřednostňují trvání u ozkoušených a otestovaných postupů, tak Mao se svým týmem doufá, že se tato nová technika chytne. I přes skutečnost, že tento postup výměny zubů je drahý a úplné provedení zabere devět týdnů, tak doufají, že jeho prospěch převáží nad nedostatky. Nejenže je náhrada zubem z kmenových buněk oproštěná od rizik spojených s vložením cizího tělesa do pacientových úst, ale je lepší i kosmeticky.