Ruský stíhací letoun Su-30 „nebezpečně“ zachytil americké protiponorkové letadlo P-8A Poseidon v nebi nad Černým mořem v sobotu, oznámila v úterý televize CNN s odvoláním na prohlášení oficiální mluvčí Pentagonu Michelle Baldanzaovou. „Americké letadlo se nacházelo v mezinárodním vzdušném prostoru a neudělalo nic takového, co by mohlo vyprovokovat podobné akce ruské strany", sdělila Baldanzaová televizní stanici a označila operaci ze „nebezpečnou".


VKS Ruska provádějí denně doprovod a zachycení letadel členských zemí NATO. Ministerstvo obrany zveřejňuje týdenní zprávy, v nichž se uvádí statistika zjištění cizích letounů u státní hranice.

Kdy komentoval případy zachycení, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uznal, že se provádějí zpravidla profesionálně a bezpečně, a jsou běžnou praxí.

Reakce Ruska

Stíhačka Su-30 byla vyslána do vzduchu poté, co u hranic Ruska bylo registrováno americké výzvědné letadlo, uvedla tisková služba Jižního vojenského okruhu.

Během dne 25. listopadu kontrola zaregistrovala nad neutrálními vodami Černého moře vzdušný cíl, který se velkou rychlostí blížil ke státní hranici.

S cílem jeho zachycení byla vyslána stíhačka Su-30, která slouží v PVO Jižního vojenského okruhu.

„Po přiblížení ruská stíhačka obletěla vzdušný objekt a vizuálně ho identifikovala jako americké výzvědné letadlo P-8A Poseidon," uvedli v Jižním vojenském okruhu.

Poté Poseidon změnil dráhu letu a stíhačka se vrátila na své letiště.

Zdroj: snews.com