Inženýři NASA testují svůj nový dron, a ten je řízen umělou inteligencí, načež bude nasazen proti dronu, který bude pilotovat člověk. Toto je projekt, který byl součástí výzkumu automatických dronů probíhajícího dva roky, který jim financoval Google. …


Konečný test, kdy se člověkem pilotovaný dron utká s dronem pilotovaným umělou inteligencí

Inženýři z Jet Propusion Laboratory patřící NASA a sídlící v Pasadeně v Kalifornii předkládají dílo, které popisují jako konečný test soutěže jejich stvoření s umělou inteligencí proti výtvoru řízenému Kenem Lookem, pilotem dronů světové třídy. Tým NASA zhotovil tři zákaznicky střižené drony, které pojmenovali Batman, Joker a Nightwing podle složitých algoritmů. To jim umožnilo, aby drony mohly létat vysokými rychlostmi a zároveň přitom oblétat překážky, co se jim připletou do cesty.

Tyto drony údajně v letu po přímé dráze mohou dosahovat rychlostí 80 mph (128 km/h) v kurzu obletu překážky mohou dosáhnout rychlostí až 40 mph (64 km/h), než musí brzdit. Ty drony prolétly nástrahami, které se skládaly ze smyčkové dráhy ze zahnutých překáže, kterou zřídili ve velkoskladu, aby ve svém testu zjistili, kdo má v dnešní době navrch – člověk nebo stroj.

Umělá inteligence má ke zjištění polohy kamery, Loo využíval daru koordinace svých rukou a očí

Dron umělé inteligence měl kamery, aby určil svou polohu podle mapy, která do něj byla dopředu nahraná, a Loo poctivě využil svého daru, aby se pokusil překonat lidské meze v rychlosti koordinace svých rukou s očima.

Umělá inteligence zvládala proletět nástrahami v průměru za 13,9 sekundy a Look to zvládal s dronem proletět v průměru za 11,1 sekundy jednou smyčkou překážek. Tím zaplašil iluze o nadcházející nadřazenosti robotů. Současně ale stojí za povšimnutí, že drony s umělou inteligencí zvládaly proletět touto drahou s daleko větší přesností, než ty řízené Lookem, to je pro ně ale jen malá útěcha, uvážíme-li tu drobnost, že to byl on, kdo triumfoval.

Teď inženýři doufají, že by tato technologie mohla dronům pomocí, aby mohly pomáhat při inventurách ve skladech nebo pomáhat při výzkumných a záchranných operacích v místech postižených katastrofami. NASA uvedla, že jednoho dne snad robotům umožní, aby mohly prolétávat chodbami kosmické stanice.