Vážení čtenáři, přinášíme vám aktuální krátké zprávy z portálu Rusvesna. 1; Ukrajinci ještě nezaplatili za Katyň, říká polské ministerstvo zahraničí. V ukrajinsko-polských vztazích zůstává otevřená otázka odpovědnosti za „Katyňský zločin“. Z Ukrajinské strany prý chybí rozhodnutí, která by napomáhala pokroku v některých dvoustranných otázkách, které se nazývají historickým dialogem.


14; Ruské „vševidoucí oko“ A-100 , které nahradí dosavadní generaci letadel dálkového radarového pozorování, bude otestováno na jaře. Byla dokončena montáž letounu. Během prvních letů budou prověřeny aerodynamické vlastnosti.

15; Článek v listu The Times donutil ruské diplomaty, aby si vzpomněli na Goebbelse. Ruské velvyslanectví ve Velké Británii komentovalo článek o „vměšování Putina“ do záležitostí země.

16; Válka končí, Syřané a Rusové se stali jedním lidem, říká Chaldún Fadel, průmyslník a podnikatel z města Hamá.

17; Já ho taky nenazývám vypaseným skrčkem... Trump se urazil na Kim Čong-una. A hned to oznámil celému světu přes svůj twitter.

18; Trump: Sankce proti Moskvě jsou těžké, ale přátelství Ruska a USA přinese užitek celému světu. Prezident USA učinil další rozporuplné prohlášení.

19; Indie pustila Američany na ruskou jadernou ponorku. To může dost poškodit vojenské-technickou spolupráci Indie a Ruska, píše německý tisk.

20; Duterte chce s Ruskem podepsat dohodu o jaderné energetice. Kromě toho Rusko chce jmenovat vojenského atašé na Filipínách.

21; Polští ultrapravičáci uspořádali pochod pod heslem „Pamatujeme si Lvov a Vilnius. 11. listopadu se v hlavním městě na Den nezávislosti konal pochod nacionalistů.

22; V Krasnodonu došlo k výbuchu. Pokračuje minometné ostřelování po celé délce fronty v Donbasu. V Doněcké republice zůstává situace na frontě tradičně více napjatou než v Luganské republice.

23; Ve Státní dumě komentovali Turčinovova slova o „přebarvování ruských vojsk na mírové síly“. Poslanec doporučil Kyjevu, aby se raději staral o plnění Minských dohod.

24; Rusové jsou už unaveni z toho věčného obviňování ze všech hříchů světa, píše Forbes. Existuje nevelká skupina lidí, kteří si za cíl svého života zvolili pomstu Putinovi. Pomlouvají zemi a házejí na ni špínu.

25; Migrant znásilnil ponyho v zoologické zahradě před očima dětí. Muž původem z Blízkého Východu si asi špatně vyložil koncepci „kontaktní zoologické zahrady“.

26; Ukrajinská armáda nadále navádí palbu pomocí bezpilotníků. Ukrajinská armáda používá drony k vyhledávání cílů ostřelování.

27; V Indonésii instalovali figurínu Adolfa Hitlera. U sochy se okamžitě vtvořila fronta zájemců o selfie fotografie.

28; Já jsem prezidentem už byl a moc se mi to nelíbilo. Turčinov už nebude kandidovat na prezidenta. Připomeňme, že Turčinov fakticky vykonával funkci prezidenta hned po státním převratu v roce 2014.

29; Ukradená historie. Pomník Neznámého vojína v Kyjevě byl přebudován na památník První světové války. Nyní se na pozadí Věčného ohně fotografují vojáci NATO.

30; Ukrajina lže, vymýšlí si „židobanderovce“ a pokouší se tak vylepšit svou nacistickou minulost, píše izraelský tisk. Izraelský list Ha´arec přistihl Vjatroviče při lži.

31; Vůdce OUN pohrozil, že Polsku vyláme zuby. Kyjev předvádí celé spektrum metod buranské diplomacie, když vyhrožuje Polsku div ne druhým volyňským masakrem.

32; V Doněcké republice ukázali sestřelený dron ukrajinské armády, který byl využíván při ostřelování Doněcka.

33; V Kremlu vysvětlili zmaření separátní schůzky Putina a Trumpa na summitu APEC. Peskov připomněl, že podle diplomatických zvyklostí se měla schůzka tentokrát konat na ruském území.

34; Totální nesmysly, bláznovství a šílenost. Ke čtrnáctistránkovému návrhu zákona „O reintegraci Donbasu“ bylo podáno 800 stran návrhů na změny. Georgij Tuka je šokován obrovským množstvím návrhů změn k návrhu zákona, který byl již přijat v prvním čtení.

35; Hrozba nové války. Izrael proti Sýrii, Íránu a Libanonu. Soudě dle prováděných manévrů se izraelské ozbrojené síly chystají k útočným akcím proti syrskému lidu. Izraelská armáda sestřelila nad syrskou provincií Kunejtra dron, který Asadova armáda používala ke zjišťování pozic teroristů.

36; Turecko koupilo od Ruska S-400. První dodávka protivzdušných raketových komplexů už dorazila, prohlásili v Ankaře.

37; Protesty před budovou Nejvyšší rady přerostly v pochod nespokojených. Shromáždění demonstranti požadují odvolání prezidenta Porošenka.

38; Rekordní úroda pšenice v Rusku ohrožuje americké farmáře, píší americká média. Američtí farmáři,kteří se zabývají pěstováním pšenice, prohrávají se svým starým konkurentem.

39; Turecký premiér Binali Yıldırım vysvětlil, proč ruské S-400 dostaly přednost před západními systémy. Dodávku protivzdušných komplexů od NATO nepodporovaly Spojené státy.

40; Ohnivá smršť. „Zmej Gorynyč“ ničí ostřelovače teroristů v Sýrii. Na internetu se objevily záběry z práce odminovávacího zařízení Meteorit UR-77, který bývá nazýván „Zmej Gorynyč“ (tradiční ruská pohádková postava – vícehlavý drak, saň).

41; „Hoďte Trumpa na smetiště!“ Na Filipínách museli vodními děly rozhánět demonstranty protestující proti Trumpovu příjezdu. Trump přijel na Filipíny na setkání s lídry Asociace států Jihovýchodní Asie.

42; Ruští novináři zranění v Sýrii vyprávěli svůj příběh. Novináři televizních stanic Zvezda a NTV prozradili nové podrobnosti incidentu z 6. listopadu. Zraněni byli při výbuchu nástražné miny v jedné z obytných čtvrtí Deyr az-Zauru.

43; Puškov obviňuje administrativu USA ze zmaření setkání Putina s Trumpem. O ochotě uskutečnit separátní jednání s Putinem mluvil Trump dlouho před začátkem summitu APEC.

44; Saakašvili: My se skutečně snažíme provést převrat! Politik poznamenává, že protestní akce pod jeho vedením jsou nebezpečné jen pro oligarchy.

45; Savčenková odhalila tajemství svého podivného šatníku. Savčenkovou naštval novinář svým dotazem na její oblékání. Vyzvala jej, aby se zajímal o důležitější věci. „Více svého úsilí věnuji zajatcům než svému oblečení. Vlastnoručně vyrobenou čepici mi daroval kozák z Chortice. Ba kabátě je plyš. Je smutné, že lidé píšící na sociálních sítích tak špatně znají ukrajinský národní oděv“, posteskla si Naděžda Savčenko.

46; V důsledku včerejší večerní palby ze strany ukrajinské armády zůstala obec Okťabr na jihu Doněcké republiky bez proudu.

47; Zahraničí nám pomůže. Trump spoléhá na Rusko. Prezident USA vyzval k budování dobrých vztahů s Ruskem.

48; Poprvé v historii vpluje americká letadlová loď do Vietnamu. Píše se o tom ve společném prohlášení prezidentů obou zemí, které zveřejnil Bílý dům.

49; Demografická situace na Ukrajině – šokující čísla. Ukrajina se ocitla v první desítce zemí s nejrychleji klesajícím počtem obyvatelstva.

50; Pod ochranou ruských „Tigrů“. Stovky ozbrojenců v Sýrii složily zbraně. Odchod členů nezákonných ozbrojených formací se uskutečňuje pod ochranou vojenské policie ruského ministerstva obrany.

51; Rusové si nedovolí klást odpor. Recept na zotročení Donbasu od bývalé poslankyně Inny Bogoslovské Nejvyšší rady. Bývalá poslankyně Nejvyšší rady řekl, že v Donbasu na rozdíl od Ukrajiny žijí slabí lidé bez jakékoli vůle, kteří nejsou schopní bojovat za svá práva.

52; V Kyjevě nedaleko obchodního centra na Dneprovském nábřeží byli zadrženi dva muži s výbušninou připravenou k použití.

53; „Ruští rytíři“ předvedli nejvyšší pilotáž na leteckém salónu Dubai Airshow 2017. V Dubaji na právě otevřeném leteckém salónu Dubai Airshow 2017 vystoupila pilotážní skupina ruského letectva „Ruští rytíři“.