Brazílie podle Bloomberg plánuje znovu otevřít ambasádu a plně obnovit diplomatické styky se Sýrií v naději na účast na rekonstrukci této válkou zničené země. Brazilský prezident Michel Temer dal ministru zahraničí Aloysio Nunes Ferreirovi pokyny, aby k tomu provedl studii proveditelnosti. Předběžná zpětná vazba od zpravodajských a obranných činitelů je pozitivní, řekl a do několika dnů bude přijato rozhodnutí. Brazilský ministr zahraničí prohlásil: „Přejeme si plně reaktivovat ambasádu a do Damašku vyslat rezidentního velvyslance.“


Brazílie podle Bloomberg plánuje znovu otevřít ambasádu a plně obnovit diplomatické styky se Sýrií v naději na účast na rekonstrukci této válkou zničené země. Brazilský prezident Michel Temer dal ministru zahraničí Aloysio Nunes Ferreirovi pokyny, aby k tomu provedl studii proveditelnosti.

Předběžná zpětná vazba od zpravodajských a obranných činitelů je pozitivní, řekl a do několika dnů bude přijato rozhodnutí. Brazilský ministr zahraničí prohlásil: „Přejeme si plně reaktivovat ambasádu a do Damašku vyslat rezidentního velvyslance.“

Nunes Ferreira ve svém hodnocení, proč by měla Brazílie rozšířit svou diplomatickou přítomnost v Sýrii, řekl, že tato země byla vždy „žhavým ohniskem světové politiky“ a je i domovem brazilské komunity 1 500 lidí. Jakmile válka skončí, budou se moci brazilské společnosti zúčastnit rekonstrukce, dodal. Brazílie je rovněž domovem značné komunity lidí syrského a libanonského původu, kdy jedním z jejich nejslavnějších zástupců je právě Michel Temeira, současný prezident.

USA uvalily finanční sankce, kvůli nimž se Západní banky zdráhají vést se Sýrií podnikání. Zástupce kosmetické skupiny Prime, která uvažuje o možnosti otevřít v Sýrii továrnu na vlasové produkty, řekl, že aby mohli úzce spolupracovat se syrskými klienty, tak budou muset všechny transakce vést přes Libanon.

Brazílii také čeká tvrdá konkurence ze zemí, které už mají se Sýrií úzké obchodní vztahy, jako je Írán, Rusko nebo Čína.

„Samozřejmě, že některé země tam mají výhody, ale pro brazilské společnosti se tam místo vždycky najde,“ řekl Michel Alaby, generální ředitel Arabsko-brazilské obchodní komory, který v Sýrii strávil dva roky. Jmenování rezidenčního velvyslance v Damašku znamená kriticky důležité zlepšení brazilských šancí na úspěch, řekl.

Brazílie odvolala veškerý svůj diplomatický personál z Damašku v roce 2012, ale podržela si funkční budovu velvyslanectví, kde místní personál vyřizoval většinu konzulárních záležitostí, přičemž chargé d’affaires v Bejrútu byl v kontaktu se syrskými činiteli. Ač Brazílie odsuzovala režim Bašara Asada, tak se během konfliktu zdržela podpory jakékoliv povstalecké skupiny.

Zdroj: bloomberg.com