Skandál okolo financování volební kampaně Andreje Kisky v roce 2014 nabírá obrátky. Ministr vnitra Slovenska minulou středu přímo obvinil prezidenta z machinací, fakticky ho označil za „finančního zločince“. Jak hodnotí situaci analytici? „Sleduji rozvoj situace a snažím se být nad věcí a zachovávat si chladnou hlavu," řekl Sputniku dopisovatel Slovenských národních novin Dušan Kerný.


Jako žurnalista řeknu, že během celého skandálu vede prezident dialog se společností velmi neuspokojivě. Jeho kancelář nezvládá nával obvinění, argumentuje nepřesvědčivě, ochraňuje hlavu státu. S tímto hodnocením souhlasí nejen kritikové Andreje Kisky, ale lidé, kteří mu jsou blízcí, zástupci různých nevládních organizací. Jak vyhodnotit to, co probíhá? No, to je otázka formulací. Někdo říká, že se jedná o politickou přestřelku, politický ping pong, akt politického boje, intriky proti hlavě státu, kdy cílem jsou nadcházející volby, které se odehrají za dva roky. Někdo hovoří o plné diskreditaci Andreje Kisky, který by měl nyní rezignovat.

Pokud je jméno politika nějakým způsobem spojeno s daňovými machinacemi, je již zkompromitovaný. Jak říkají v Rusku: „Buďto máš pravdu, nebo tě okradli — to už je jedno…"

Jasné je jedno: vnikl precedent, který Slovensko minimálně od vstupu do NATO a EU nezažilo. Daně jsou velmi citlivé téma ve společenském povědomí. Od Kisky se vyžaduje, aby vysvětlil fakt převýšení útrat za prezidentskou kampaň, který je dva roky starý. Jedná se o činnost firmy Kiska Travel Agency (KTAG), kterou vlastní společně s bratrem a přes kterou přicházelo financování. Od prezidenta vyžadují, aby prezentoval účetní dokumenty. To vyžadují (těžko si to představit) od hlavy slovenského státu. Pokud se námitky na adresu prezidenta Kisky zakládají na pravdě, tak máme co do činění s trestnou činností, fakticky s šejdířstvím. A to je v zemi, která se považuje za stabilní, má dynamicky se rozvíjející se ekonomiku a autoritu na mezinárodním poli. Ta dnes uvízla ve skandálu, který rozpaluje slovenské politické elity a společnost.


Jak se probíhající události odráží na ratingu důvěry voličů Andreje Kisky?

Džina zpět do láhve nezaženeš, nehledě na to, jak se bude rozvíjet situace. Při bránění své neviny prezident promluvil o úniku tajných informací, Slovensko fakticky označil za „mafiózní stát" (tak to traktují jeho kritici), což mnohé pobouřilo. Během politických tahanic vyplynulo, že ještě před dvěma lety se bál politizace tohoto daňového vyšetřování. Toto téma bylo třikrát projednáváno za účasti premiéra, nejvyššího státního zástupce a ředitele tajné služby SIS. Nyní v politickém vyřizování účtů jsou slyšet obvinění ze lži. Společnost si musí uvědomit, že termín „lhář" je pronášen na adresu prezidenta republiky. Jak se to všechno odrazí na důvěře občanů k němu? To je rétorická otázka. Jednoznačně se to odrazí, počkáme ale na průzkumy veřejného mínění. Ty se u nás zatím neprováděly.

Jaké následky pro politickou kariéru Andreje Kisky může mít tento skandál?

Prezident, který vyhrál volby, v nichž hlavním soupeřem byl současný premiér, se nyní obhajuje a vyjadřuje lítost, čímž zklamal „idealisty", kteří za něho hlasovali. Skandál odporně smrdí, vyvolává nedůvěru k politikům. A byla to právě tato vlna skepse a nedůvěry k činným politikům, na které velký podnikatel, milionář, politicky neangažovaný Andrej Kiska i získal svůj prezidentský mandát v roce 2014. Je pravda, že dnes se již politicky vyprofiloval, orientuje se na Brusel, vystupuje jako ostrý kritik ruské vlády a zastává vyostření sankcí. Čím je daňový skandál delší, tím více ztrácí v očích veřejnosti háv „čistého" prezidenta. A protivníci, a to mi věřte, se budou snažit nedat tomuto příběhu spát. Jedni nyní požadují odstoupení figuranta skandálu, další požadují to, aby oba političtí oponenti (Kiska i Fico) odmítli účast v příštích prezidentských volbách. Je jasné, že to vše jsou vnitřní politické souboje ve vzdálenější provincii evropské unie. Nikdo by si jich pravděpodobně ani nevšiml. Tato politická bouře se naplno rozpoutala v ten moment, kdy Robert Fico nabral plnou parou kurz na členství v takzvaném „jádru" zemí Evropské unie. Premiér má dnes v rukou všechny karty díky optimálnímu tempu slovenské ekonomiky. Například se otevírá možnost obnovit vybavení ozbrojených sil na standardy NATO. Jedním slovem, globální, ambiciózní plány a… nehezké politické souboje na samém vrcholu slovenské moci.

Zdroj: snews.com