Nejméně 21 amerických diplomatů a jejich rodiny začaly postupně od konce loňska trpět různými chorobnými příznaky. Více než polovina amerického diplomatického personálu bylo staženo z Kuby, uvedla agentura DPA. Stalo se tak poté, co se u amerických diplomatů po „záhadných útocích“ objevily různé zdravotní problémy.


Americké velvyslanectví na Kubě si bude nadále plnit své základní diplomatické povinnosti, ale běžné vydávání víz bude na neurčito pozastaveno, informovali nejmenovaní američtí představitelé.

Spojené státy zároveň varovali své občany před cestováním na Kubu. Nejméně 21 amerických diplomatů a jejich rodiny začaly postupně od konce loňska trpět různými chorobnými příznaky.

Některým diagnostikovali mírné poškození mozku, trvalou ztrátu sluchu či otřes mozku. Jiní trpěli žaludeční nevolností, bolestmi hlavy a zvoněním v uších, nebo se nedokázali soustředit či vzpomenout si na běžné slovo. Podle amerických vyšetřovatelů je možnost, že šlo útoky na zdraví nějakým speciálním zvukovým přístrojem.

Kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez v úterý na návštěvě Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nic společného s neobjasněnými „útoky“ na zdraví amerických diplomatů.

Ministr šéfovi americké diplomacie Rexovi Tillerson řekl, že Kuba stále nemá žádný důkaz, který by vysvětloval, co se stalo v Havaně. Tillerson zdůraznil, že je povinností Kuby chránit diplomatů na své půdě, a to bez ohledu na viníka.

Zdroj: dpa.com