Nanotechnologie se měří v miliardtinách metru a zahrnuje všechny aspekty života od potravin přes medicínu, oblečení až po vesmír. Představte si stovky mikropočítačů o šířce vlasu naprogramovaných pro specifické úkoly…. ve vašem těle. Zní to dobře? Technika na molekulární úrovni může být budoucím splněním snů korporací, avšak nano-částicemi uvnitř vašeho těla se zabývá několik dlouhodobých studií, zejména jejich spojení se zdravotními problémy. Navzdory novému oboru generujícímu obrovské příjmy je zde rostoucí skupina toxikologických informací nasvědčujících tomu, že konzumace nanotechnologie může způsobit poškození mozku, a proto by měly být podrobeny plnému posouzení bezpečnosti.

Nanočástice mohou proniknout kůží, což naznačuje potenciální nepřirozené interakce s imunitním systémem, stejně jako při vstupu mikročástic do krevního proudu. Například dnes mají některé prodávané opalovací krémy nano-částice schopné pronikat pokožkou a pohybovat se mezi orgány s neznámými účinky na zdraví.

Thomas Faunce z Australian National University má společenství Australian Research Council (australská rada pro výzkum) zaměřující se na veřejnou problematiku nanotechnologií a zdraví a řekl, že zjištění studie jsou významné a posilují důvody pro povinné označování a od výrobců by měly být vyžadovány striktní bezpečnostní údaje. „Výzkum ukazuje, že nano-částice mají schopnost poškodit živé buňky a měl by být aplikován princip předběžné opatrnosti,“ řekl.

V roce 2005 uvedli globální lídři pro-nanotechnologie The Helmut Kaiser Consultancy Group, že na trhu po celém světě bylo dostupných asi 300 nano-potravinářských produktů a tento trh měl cenu 5,4 miliardy dolarů v USA. To bylo tenkrát.

Do roku 2015 (už za tři roky) předpovídají, že nanotechnologie budou použity ve 40% potravinářského průmyslu. Podle těchto poradců bude kolem roku 2040 produkování nano-potravin se správným nutričním složením při zachování stejné chuti a vzhledu ekologicky produkovaných potravin samozřejmostí, normou.

Je zřejmé, že nanotechnologie je již v některých potravinách a kosmetice (včetně výrobků proti stárnutí a opalovacích krémů). „Inteligentní“ obaly a sledování je všudypřítomné. Neviditelné (pouhým okem i některými mikroskopy) jedlé kompletní nano-obaly s čárovými kódy mohou nejen sledovat předčasné zkažení, ale i zlepšit chuť jídla, nebo toho co se jídlem nazývá. Výrobci jsou nadšeni, protože dostupnost potravin by již neměla být ovlivněna omezenými zdroji, špatnou úrodou, problémy s vodou atd. Moderní způsob jak nakrmit svět.

Ale na vašich produktech neočekávejte informační štítek o nano-částicích. Ačkoliv obchodníci nadšeně prezentují výhody – mizení vrásek nebo bezvadně lesklá pokožka, jsou tu zdravotní a neznámé stinné stránky.

Kde je veřejná diskuze týkající se označování nanočástic ve vašich potravinách nebo kosmetice či jejich rizik? Pravděpodobně nikde, zdá se, že političtí lídři se stále dohadují nad požadavkem označování GMO potravin.

Pokud jsou laboratorní krysy vyhladovělé a dostanou na výběr organické nebo GMO brambory, jdou přímo k organickým. Když dostanou pouze GMO brambory, budou je jíst nebo vyhladoví k smrti. (následně byly prokázány vážné škody). Co krysy vědí?

Takže až se příště dostanete k něčemu, co je označeno jako „chytré“… zamyslete se nad tím, co to znamená. Zjistěte si co můžete o zdroji toho co jste dali do vašeho těla nebo na vaše tělo.

Zdroj: greenmedinfo.com, Překlad: toxio.cz

]]>