Německá církev vystupňovala kritiku vládní a evropské migrační politiky, kdy její vůdčí osobnosti prohlašují, že Evropa „má ještě spoustu místa pro uprchlíky.“ „Charita přeci nezná žádných hranic,“ řekl prezident evangelické církve v Porýní Manfred Rekowski, přičemž požaduje systém, kterým se budou migranti distribuovat do celé Evropy, spolu s daleko liberálnějším přístupem k sjednocování rodin.


„Politika izolacionismu a vylučování není řešením, nikoliv z hlediska humanitárního, ani z hlediska lidských práv a ani z hlediska politického,“ řekl v sobotu Cologne City Gazette.

Minulý týden odcházející biskup Hildesheimu Norbert Trelle volal po „daleko větší solidaritě“ ve věci masové migrace, o které tvrdil, že je nevyhnutelná kvůli „četným krizím na Středním východě a v Africe.“

„Neměli bychom zapomínat, že Jordánsko a Libanon přijaly dost přes milion uprchlíků, ač jejich ekonomická situace se nedá srovnávat s Evropou,“ řekl Katolické tiskové agentuře.

Cardinal Rainer Maria Woelki (April 17, 2015, Cologne, Germany. Pool/Getty)


Komisař pro uprchlíky Německé biskupské konference a hamburský arcibiskup Stefan Hess v interview během návštěvy Sicílie minulý týden káral pokusy Evropanů převzít opět kontrolu nad svými hranicemi, přičemž ten pokles migrantů z Afriky, co přichází do Itálie, prohlásil za „důvod k znepokojení.“

S poukazy na „nesčetné zprávy o těžkém porušování lidských práv zvláště, co se týče zacházení s uprchlíky v Libyi,“ tento arcibiskup odsoudil evropskou spolupráci s úřady této severoafrické země, co teď už ze svého území nepouští pašeráky lidí.

Iniciativu EU, v rámci níž je cvičena a financována libyjská pobřežní stráž, aby bránila v činnosti zločinným gangům pašeráků migrantů, také jako „cynickou“ proklínal kolínský arcibiskup Rainer Woelki.

Tato církevní osobnost je hlasitým kritikem jakýchkoliv německý a evropských pokusů omezit masovou migraci, když už předtím migrační dohodu mezi Bruselem a Tureckem označoval za „hanbu Evropy“ a loni vedl mši s podáváním těla páně z paluby migrantského člunu.

Avšak Woelkiho názory v církvi plně všichni nesdílí. V německém sousedství v Rakousku vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn varoval, že mnoho muslimů, kterým se aktivně podařilo dostat se do Evropy, teď touží tento kontinent dobýt.
„Bůh buď milostiv k Evropě a k jejímu lidu, který je v ohrožení, že bude zbaven svého křesťanského dědictví,“ řekl loni tento kardinál při kázání na mši v ikonické katedrále Svatého Štěpána v rakouské metropoli.

Virginia Hale

Zdroj: breitbart.com