Ačkoli měly západní sankce zasáhnout mocným úderem ruskou ekonomiku, ruská farmářská hospodářství zažívají období prudkého vzestupu. Přiznali to i američtí investoři. Protiruské běsnění západních politiků prokázalo jejich vlastním zemím „medvědí službu“. Tento názor nevyslovil nějaký pofidérní propagandistický plátek, ale renomovaný autor v respektovaném časopisu Financial Times – Henry Foy.

Upozornil, že například ruský výrobce lososích produktů Ruská aquakultura zvýšil objemy produkce jen za rok 2016 šestinásobně. Prodej pšenice a kukuřice vzrostl o 49%. A to vše probíhá na pozadí sankcí, které Západ uvalil na Rusko ve snaze zatlačit na Moskvu kvůli Krymu a událostem na Ukrajině v roce 2014.

Foy také s jemu vlastním sarkazmem konstatoval, že jestliže účelem sankcí Západu bylo poškození ruského byznysu, pak zejména ruskému rybářskému odvětví to zjevně někdo zapomněl sdělit.

Západ si prokázal medvědí službu. Sankce měly poškodit Rusko, ale ruské zemědělství dokázalo i z nich vytěžit výhodu, přiznal významný americký investor Jim Rogers, majitel akcií společnosti Fosagro, která investuje prostředky do zemědělství Ruské federace. Podle jeho názoru pokračuje ruský vývozní potenciál v růstu, a společnosti investují peníze do ruské ekonomiky.

Za pět let začne zemědělské odvětví v Rusku fungovat na plný výkon. Někdo přece musí říct Američanům, že sankce je třeba zrušit hned teď, dokud se tu (v Rusku) nezformoval gigantický, rentabilní a dobře financovaný průmysl, zdůraznil Rogers.

Rusko je schopné pokrýt svou potravinářskou výrobou celou Evropu.

O ruské zemědělské odvětví je mezi zahraničními investory velký zájem. A není divu, protože jak říká Andrej Gurjev, hlava ruského velkého výrobce hnojiv Fosagro, pro ruské zemědělství nastalo období rozkvětu. V Rusku jsou, jak říká, obrovské zdroje pro rozvoj potravinářství. Rusko bude krmit celý svět, podpořil Rodgersovu myšlenku Gurjev. Na závěr dodal, že až konečně Evropa pochopí, že je Rusko schopné pokrýt její potravinářské potřeby svou výrobou, budou se investoři dívat na Rusko docela jinak.

Henry Foy také připomněl, jak se Západ snažil slovanského obra poškodit:

Rusko přišlo v jednom okamžiku o 60% dovozu masa a ryb a zhruba o 50% dovozu mléčné produkce, ovoce a zeleniny, což ale vytvořilo obrovské možnosti pro domácí výrobce. Od roku 2013 do 2016 klesl dovoz ze zemí EU do Ruska o 40 %.

Země Evropy budou muset investovat do Ruska, aby zachránily samy sebe.

Dodejme, že zemědělství není zdaleka jedným odvětvím, které je v Rusku na vzestupu. Neznalost mentality tohoto mnohonárodnostního, a přesto celistvého kolosu, může mít jediný výsledek, což naznačují oba američtí autoři – Ten, kdo utrpí ty vážnější škody, už nebude Rusko.

Vše je velmi prosté, dodal Gurjev pro ruský portál INOSMI. Mnohé země narazí na nedostatek potravinářského zboží. Pak teprve obrátí pohled ruským směrem a začnou investovat do Ruska, aby ochránily samy sebe.

Zdroj:  isstras.eu