Jeden z USA podporovaných rebelů, kteří působili v jižní Sýrii, tvrdí, že velitelé z USA obchodovali se zbraněmi a municí s teroristy ISIS a vojskům nařizovali, aby tuto teroristickou skupinu ‚podporovali’. Bývalý militant, Asaad As-Salem, který dezertoval od skupiny Maghawir al-Thawra, v interview s Rossiya-24 tvrdil, že USA podporovaní ‚umírnění‘ militanti měli přísné rozkazy ISIS neškodit.


Thelastamericanvagabond.com hlásí

Američtí a norští instruktoři umístění na základně militanty učili střílet ze zbraní vyrobených v USA, cvičili komanda smrti a vedli kurzy jízdy bez nehody po bojišti.

Skutečnost se však lišila od vyhlašovaného cíle boje proti teroristům, jelikož tato jednotka nikdy nezažila akci proti IS a její velitel ve skutečnosti z USA dodané zbraně teroristům prodával – nad čímž američtí instruktoři vyslaní na základu zavírali oči, tvrdil bývalý militant.

„Když nám došlo, že vůdce naší jednotky prodává zbraně teroristům ISIS, tak jsme to ohlásili americkému velitelství na základně, ale k žádné akci nedošlo, Američané jen ještě více vystupňovali podporu tomu muži, co byl jmenován naším velitelem a kšeftoval přitom s ISIS,“ řekl As-Salem.

„A ten prodával všechny druhy výzbroje, co naše jednotka měla, v USA vyrobené pistole, pušky M-16 a M-4, bezzákluzové kanónky, různé kulomety a munici do toho.“

Oblasti kontrolované militanty podporovanými USA na syrsko-jordánské hranici syrské vládní síly v červnu odřízly od regionů držených IS, čímž jejich proklamovaný cíl „boje s terorismem“ začal být už úplně mimo mísu.

USA podle domněnek tohoto bývalého militanty ve skutečnosti nikdy neměly v úmyslu bojovat v jižní Sýrii s IS, nýbrž si chtěli vytvořit a rozšiřovat vliv. Řekl, že poradci z USA podporovali jen ty, které šlo použít pro jejich vlastní cíle, kdy neprojevovali žádný zájem pomáhat civilistům.

„Pro místní obyvatele v tom nebyla žádná pomoc, Američany nezajímalo nic, než prosazování jejich vlastních cílů. Např. tam byl uprchlický tábor Rukhban ležící asi 20 kilometrů od americké vojenské základny…,“ vyprávěl As-Salem Rossiya-24.

„Někteří lidé přebývající v tom táboře jsou příbuzní těch s Američany kolaborujících militantů, zatímco další jsou civilisté z At-Tanf. Životní podmínky jsou tam hrozné, děti nemají, kde se učit, není tam žádná zdravotní péče, ale Američané podporovali jen ty lidi, které využívali k prosazování svých vlastních cílů. Vezmeme-li to kolem a kolem, tak vám mohu říci, že se chovali jako nájezdníci.“

Ač tvrzení tohoto militanta nelze nezávisle ověřit, speciální síly USA opravdu mají od loňska základnu v At-Tanf umístěnou na strategickém dálničním syrském pohraničním přechodu s Irákem.

Ač USA vedená koalice tvrdila, že této základny využívá k boji proti Islámskému státu, tak při několika příležitostech zahájili palbu na síly Syrské vlády vstupující do této oblasti.


Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova na tiskovém briefingu ve čtvrtek řekla, že informace získané korespondenty Rossia-24 by ještě měly ověřit mezinárodní organizace.

„Je určitě třeba, aby tyto materiály přezkoumaly kompetentní organizace, včetně mezinárodních organizací. Tyto materiály nám říkají, že ta Americká koalice, tj. tzv. koalice, nedělá to, co vyhlašuje, tj. nebojuje v jižní Sýrii s teroristy, nýbrž prosazuje své vlastní cíle,“ řekla Zacharova.

„Jedním z cílů je vytvoření jejich vlastních sfér vlivu v této bojem proti terorismu vyčerpané zemi. Aby toho dosáhli, využívají podle zpráv svědků různých prostředků včetně přímého předávání zahraničních zbraní militantům, jako se to děje na základně At-Tanf na jihu země,“ dodala.

Ty informace odhalené tímto dezertérem od rebelů by neměly překvapovat, jelikož skrytá i otevření podpora různým rebelům po celém světě je obvyklou praxí USA, myslí si politický komentátor a žurnalista John Wight.

A to vysvětluje i povahu amerických náletů na syrské vládní a spojenecké síly.

„To dodává jen další a chmurnější rozměr americkým náletům provedeným proti syrským vládním silám, co postupovaly k At-Tanf letos v červnu, což poukazuje, že USA spíše než, že by toužily chránit tzv. umírněné rebely, které v té době podporovaly, byly vedeny touhou skrýt aktivity, které ten syrský dezertér od rebelů popisoval, jako poskytovat zbraně ISIS a jiným skupinám salafistických džihádistů,“ řekl Wigh televizi RT.

Ani ty chmurné podmínky v uprchlickém táboře kontrolovaném rebely podporovanými USA nejsou žádným překvapením, jelikož „USA nemají zájem na blahobytu Syrského lidu,“ řekl Wight.

„Mohu říci, že na blahu Syrského lidu zájem nikdy neměly,“ řekl Wight RT.

„Syrský lid byl použit jen jako záminka a jako ospravedlnění přítomnosti USA v Sýrii s úmyslem prosazovat svou vlastní hegemonickou agendu.“

Zdroj: thelastamerican.com, rt.com