Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho styky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vždy přispívají k bezpečnosti a zájmům obou zemí. Schůzka Putina s Netanjahuem se konala 23. srpna v Soči. „Řeknu to takhle:


v posledních letech se obvykle setkávám s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem především kvůli zajištění našich zájmů a bezpečnosti na naší severní hranici. Mohu říci, že všechna jednání, která jsme měli, až dodnes, přispívala k naší bezpečnosti a byla také, myslím, v zájmu Ruska a jeho bezpečnosti," řekl Netanjahu v interview pro izraelskou televizi 20. kanál.

Netanjahu vysvětlil, že přijal rozhodnutí o „náhlé" schůzce s Putinem kvůli změnám situace v regionu.

Podle izraelského premiéra se pravidelné schůzky s ruským prezidentem konaly nejen za účelem zkoordinování aktivit v regionu, ale také kvůli sledování změn v regionálním poměru sil.


„V posledních týdnech se změnila (situace — red.). Existuje velká pravděpodobnost mezinárodního vítězství nad IS v Sýrii. Tohle je dobře. Špatné je, že Írán aktivně a zjevně systematicky proniká tam, odkud odchází IS," vysvětlil izraelský premiér.

Netanjahu také znovu obvinil Írán z pokusů o rozpoutání války s Izraelem, což, podle jeho mínění, ohrožuje nejen bezpečnost jednoho regionu, ale celého světa.

„Írán neskrývá, že tam (odkud odchází IS — red.) hodlá rozmístit vojáky, letecké, pozemní, námořní síly. A jedním z jeho cílů je rozpoutání války s Izraelem… Tohle je pochopitelně změna. Změna, která ohrožuje nás a ostatní státy regionu, a také, podle mého názoru, i celý svět," soudí izraelský premiér.

Zdroj:  snews.com