Studie švýcarského Spolkového institutu technologií v Zurichu zjistila, že svět kontroluje pouhých 147 korporací, které inscenují světové události a kontrolují vlády. Tato analýza, která sledovala vztahy mezi 43 000 nadnárodními korporacemi, identifikovala, že pouze malá hrstka mega-korporací, převážně bank, má disproporční moc nad světovými událostmi.

„Skutečnost je složitá, musíme se oprostit od dogmat, že by mohlo jít o konspirační teorii, ale také, že je to svobodný trh,“ říká James Glattfelder. „Naše analýza je založena na realitě.“

Už předchozí studie odhalily, že jen pár nadnárodních korporací vlastní ohromný díl světové ekonomiky, ty ale obsahovaly jen omezený počet společností a opomíjely nepřímé vlastnictví, takže nemohly nic říci o tom, jak to ovlivňuje globální ekonomiku – jestli ji to např. činí méně stabilní.

To ale tento tým z Zurichu může. Z databáze Orbis 2007 uvádějící 37 milionů společností a investorů po celém světě vytáhli 43 060 nadnárodních korporací a provázali je přes jejich vzájemně sdílené vlastnictví. Pak zkonstruovali model ukazující, které společnosti prostřednictví sítí akciových vlastnictví kontrolují společnosti jiné, což propojili s provozními výnosy jednotlivých společností, aby vytvořili mapu struktury ekonomické moci.

Tato práce, která bude publikována v PLoS One, v tom odhalila jádro 1318 společností se síťově provázaným vlastnictvím (viz obrázek). Každá z těch 1318 má vazby na dvě či více dalších společností, kdy v průměru jsou tak provázány s 20 společnostmi. A navíc, ač samy představují jen 20 procent globálních provozních výnosů, tak to vypadá, že těch 1318 kolektivně vlastní přes své kapitálové podíly akcie většiny světových výrobních firem tzv. „modrého žetonu“ (blue chips) představujících „reálnou“ ekonomiku – které představují dalších 60 procent globálních výnosů.

Když tento tým dále tuto pavučinu vlastnictví rozplétal, tak zjistil, že většina vláken v ní vede zpětně až k „super-entitám“, tj. ke 147 ještě úžeji vzájemně propletených společností – kdy ale veškeré jejich vlastnictví v držbě dalších členů těchto super-entit – jenž kontrolují 40 procent celkového bohatství v této síti. „Takže v podstatě nakonec méně než 1 procento těchto společností může kontrolovat 40 procent celé této sítě,“ říká Glattfelder. Většina z nich jsou finanční instituce. K 20 vrcholným patří, Barlays Bank, JPMorgan Chase & Co a The Goldman Sachs Group.

John Driffill makroekonomický expert z University of London říká, že hodnota této analýzy nespočívá jen v tom, že ukazuje, jak malý počet lidí kontroluje globální ekonomiku, ale spíše ve vhledu, jaký to poskytuje do ekonomické stability.

Koncentrace moci není dobrá nebo špatná sama o sobě, říká tým z Zurichu, ale úzká provázanost toho jádra, by škodlivá být i mohla. Jak se svět poučil v roce 2008, jsou takové sítě nestabilní. „Pokud se byť i jedna z těchto společností dostane do stresu,“ říká Glattfelder, „tak se to tím rozšíří všude.“

„Je zdrcující vidět, jak jsou věci opravdu až provázené,“ souhlasí George Sugihara expert na složité systémy na Scripps Institution of Oceanography v La Jolla v Kalifornii, který radil Deustsche Bank.

Šéf Institutu složitých systém; na New England (NSCSI) Yaneer Bar-Yam varuje, že tato analýza předpokládá, že vlastnictví rovná se kontrole, což není vždy pravda. Většina akcií společností je držena manažery investičních fondů, kteří mohou, ale také nemusejí společnosti, které částečně vlastní, opravdu kontrolovat.

Při identifikaci architektury globální ekonomické moci je kriticky důležité, jak taková analýza může pomoci učinit ten systém stabilnějším. Odhalením zranitelných aspektů tohoto systém mohou ekonomové navrhnout opatření, aby zabránili budoucímu rozšíření kolapsů do celé ekonomiky.

Glattfelder říká, že bychom mohli potřebovat globální proti-trustové předpisy, které v současnosti existují na národních úrovních, aby omezily přehnanou vzájemnou provázanost mezi nadnárodními korporacemi. Sugihara říká, že analýza navrhuje jedno možné řešení: firmy by měly být za přehnanou vzájemnou provázanost zdaňovány, aby je to od těchto rizik odradilo.

Jedna z těchto věci není v souznění s tím, co tvrdí mnozí protestující proti tomuto stavu: takováto super-entita je jen těžko záměrným výsledkem konspirace za ovládnutí světa. „Takovéto struktury jsou v přírodě běžné,“ říká Sugihara.

Nově příchozí do takové sítě se nejradši spojují s vysoce propojenými členy. Nadnárodní korporace v sobě vzájemně nakupují podíly z obchodních důvodů, nikoliv kvůli dominanci nad světem. Když se provázanost shlukne do svazků, stane se to samé i s bohatstvím, říká Dan Braha z NCSI: v podobných modelech pak peníze tečou k těm nejvíce provázaným členům. Studie z Zurichu, říká Sugihara, „což je silným důkazem toho, že ta jednoduchá pravidla řídící chování nadnárodních korporací dávají spontánně vzniknout vysoce provázaným skupinám.“ Jak to formuluje Braha: „Když ti z demonstrace Okupace Wall Streetu tvrdí, že 1 procent lidí má většinu světového bohatství, tak to vlastně odráží logickou fázi sebe-organizující se ekonomiky.“

Takže takovéto super-entity nemusí být vůbec důsledkem nějakých konspirací. Skutečnou otázkou ale je, říká tým z Zurichu, zda by mohly vyvinout sladěné úsilí za uplatnění politické moci. Driffill si myslí, že 147 je moc, aby to bylo na udržitelné spiknutí. Braha má ale podezření, že si sice na trhu třeba konkurují, ale stejně jednají ve společném zájmu. Třeba odpor k jakýmkoliv změnám ve struktuře této sítě by mohl být jedním z takových společných zájmů.

Vrcholných 50 ze 147 vzájemně super-provázaných společností

1. Barclays plc

2. Capital Group Companies Inc

3. FMR Corporation

4. AXA

5. State Street Corporation

6. JP Morgan Chase & Co

7. Legal & General Group plc

8. Vanguard Group Inc

9. UBS AG

10. Merrill Lynch & Co Inc

11. Wellington Management Co LLP

12. Deutsche Bank AG

13. Franklin Resources Inc

14. Credit Suisse Group

15. Walton Enterprises LLC

16. Bank of New York Mellon Corp

17. Natixis

18. Goldman Sachs Group Inc

19. T Rowe Price Group Inc

20. Legg Mason Inc

21. Morgan Stanley

22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc

23. Northern Trust Corporation

24. Société Générale

25. Bank of America Corporation

26. Lloyds TSB Group plc

27. Invesco plc

28. Allianz SE 29. TIAA

30. Old Mutual Public Limited Company

31. Aviva plc

32. Schroders plc

33. Dodge & Cox

34. Lehman Brothers Holdings Inc*

35. Sun Life Financial Inc

36. Standard Life plc

37. CNCE

38. Nomura Holdings Inc

39. The Depository Trust Company

40. Massachusetts Mutual Life Insurance

41. ING Groep NV

42. Brandes Investment Partners LP

43. Unicredito Italiano SPA

44. Deposit Insurance Corporation of Japan

45. Vereniging Aegon

46. BNP Paribas

47. Affiliated Managers Group Inc

48. Resona Holdings Inc

49. Capital Group International Inc

50. China Petrochemical Group Company

Obrázek z New Scientist:

Těchto 1318 nadnárodních korporací tvoří jádro světové ekonomiky. Super-provázané společnosti jsou ty červené, hodně provázané společnosti jsou žluté. Velikost tečky představuje výnosy.

PLoS One

Zdroj:  newspunch.com