V tomto roce se bude používat podle LDV Capital celkem 14 miliard kamer. V 2019 to má být již 20.7 miliard, v 2021 až 36 miliard a v roce 2022 dokonce až 45 miliard kamer. Společnost přitom do svého odhadu ještě nezahrnula některé odvětví. Dnes jsou kamery převážně vnímány jako zařízení, které zachycují a případně zaznamenávají obraz za účelem jeho sledování člověkem. Sem se dají počítat kromě fotoaparátů, videokamer a kamer v mobilech například i bezpečnostní kamery.


U tohoto typu v současnosti zřejmě dominují kamery v smartphonech. Jen za jeden rok se prodá v současnosti cca 1.5 miliardy smartphonů, což znamená tři miliardy kamer. Klasických samostatných fotoaparátů se již prodává jen velmi malý zlomek tohoto počtu.

Podíl kamer určených pro zachycování obrazu pro člověka se ale začíná měnit a stále více kamer je používaných pro účely počítačového vidění, když jejich zařízení a počítače využívají k rozpoznávání objektů a svou orientaci. Tyto kamery obraz většinou nezaznamenávají a nemají na to ani kapacitu, když se používají nepřetržitě za účelem analýzy aktuálního stavu prostředí.

Odhad pojmenovává několik oblastí, kde se výrazně zvýší počet používaných kamer. Jednou jsou auta, které kamery samozřejmě integrují zejména kvůli autonomním funkcím. Například současné modely Tesly mají osm kamer.

Má se výrazně zvýšit počet kamer v autě a v nových vozidlech má být v 2022 podle odhadu více než 25 vizuálních kamer. Ve veřejném avízu LDV Capital nepopisuje načež bude potřebný takový vysoký počet kamer, jedním z možných důvodů je nasazení 3D kamer na místě každé současné kamery pro lepší vnímání hloubky scén.


V robotice se má počet kamer za pět let celkem znásobit až 20krát.

Počet kamer se ale zvýší také v osobní elektronice. Ve videokamerách a fotoaparátech bude běžné vytváření 3D obrazu mapováním hloubky scény a přítomné budou běžně dvě kamery.

V smartphonech se počet kamer má zvýšit na 4 až 10. Opět LDV Capital neuvádí za jakým účelem, možný vývoj ale ukazují už některé současné produkty. Už dlouhodobě jsou v smartphonech samozřejmě dvě kamery, přední a zadní, a ve více modelech již celkem tři, jedna přední a dvě zadní. Dvojice zadních mimo jiné umožňuje snímat hloubku scény, pro vytváření 3D obsahu nebo úpravu fotografií po pořízení, a zároveň poskytuje typicky jinou šířku záběru a přiblížení.

Zároveň v některých modelech se nachází ještě více kamer, za účelem vytváření 3D modelu okolí telefonu. Takovými kamerami disponují například smartphony integrující technologii Google Tango nebo smartphone Amazonu, výrazněji se ale ani jeden z nich neprosadil.

Zdroj: ldv.co