Prezident USA Donald Trump prohlásil, že Amerika je připravena na odpověď na „nerozvážné“ akce KLDR. „Vojenská rozhodnutí jsou plně připravena pro případ, že KLDR bude jednat nerozvážně. Doufám, že Kim Čong-un zvolí jinou cestu," napsal Trump na Twitteru. …


Poslední týden si Pchjongjang a Washington vyměnily řadu výhrůžných prohlášení. Nejdřív slíbil Trump Severní Koreji „ohnivou odvetu" v případě existence reálné hrozby pro USA ze strany KLDR.

Pchjongjang v reakci na to prohlásil, že zvažuje možnost raketového útoku na americké vojenské objekty na ostrovu Guam. Trump na to pohrozil, že udělá-li vůdce KLDR Kim Čong-un něco s Guamem, stane se se Severní Koreou taková věc, kterou ještě nikdo nikde nezažil."


Výhrůžky Severní Koreje jsou "naprosto nepřijatelné". Uvedl to tajemník japonské vlády Jošihide Suga. "Provokace Severní Koreje jsou naprosto nepřijatelné. Vyzýváme Severní Koreu, aby přijala důrazné varování a napomenutí, které jí s plnou vážností zaslalo mezinárodní společenství," uvedl Suga na tiskové konferenci v Tokiu.

Suga také vyzval Pchjongjang, aby se podřídil sankcím, které na Severní Koreu uvalila minulý týden Rada bezpečnosti OSN, a zdržel se dalších provokací. Severní Korea Japonsko často ohrožuje a některé její zkušební rakety zasáhly Japonské moře. "Pokud jsou schopni zasáhnout Guam, Japonsko je jen třetina této vzdálenosti. Nechápu, jakou roli by měl bezpečný přístav, kdyby byl natočen skutečný výstřel," řekl analytik Bart Wakabayashi z makléřských společností State Street v Tokiu.

Zdroj: snews.com