Polská vláda se chystá zpochybnit evropskou budoucnost země, prohlásil předseda Evropské rady Donald Tusk. Bývalý předseda polské vlády vidí v činech Varšavy nebezpečný pokus dovést zemi do konfliktu s Evropskou unií a na konci oznámit, že Polsko nepotřebuje Evropskou unii, informoval EUobserver.


Polská vláda připravuje zpochybnění členství země v EU, vyhlásil předseda Evropské rady a bývalého předseda polské vlády Donald Tusk. Podle něj „nad evropskou budoucností Polska dnes visí otazník“, napsal EUObserver.

Podle Tuska skutečnost, že rozhodnutí Evropského soudu bylo polskou vládou tak „arogantně odmítnuto“, vypovídá o „velmi nebezpečném“ procesu. Sám bývalý prezident státu vidí situaci jako „zřejmý pokus, aby se Polsko dostalo do konfliktu s Evropskou unií.“

„Je to jako předmluva k oznámení, že Polsko nepotřebuje Evropskou unii a EU nepotřebuje Polsko,“ tvrdí šéf Evropské rady. Přičemž vyjádřil obavy, že se tento okamžik blíží.


Podle něj polská justice dosud zašla tak daleko do konfliktu s orgány EU, že i její spojenec v regionu – Maďarsko, se začalo distancovat od Polska v Evropské radě: „Existuje celá řada témat, na jejichž základě se polská vláda chová velmi kontroverzně … Jak to vidí jako celek EU, někdy i včetně Budapešti."

Jak publikace připomněla Evropská komise hrozí uvalením sankcí na Polsko, kvůli reformám soudnictví. Varšava může být zbavena hlasovacích práv v Radě Evropy, což by byl bezprecedentní akt v dějinách Evropské unie, zdůraznil EUobserver.

Kromě toho Evropská komise zahájila přípravné práce s úmyslem potrestat Polsko za nedodržení rozhodnutí Evropské rady o udělení azylu uprchlíkům, kteří jsou v Řecku a Itálii. Kromě toho Polsko připravuje požadavek na odškodnění od Německa za Druhou světovou válku, což vytvoří nové konfliktní pole s Evropskou unií, uvedla publikace.

Zdroj:  pz.cz