Vladimir Putin nedávno ratifikoval dokument, podle něhož si Rusko pronajato na 49 let leteckou základnu Hmeymim, napsal The Wall Street Journal. Moskva tak posílila svou pozici v Sýrii a ukázala, že Barack Obama byl v roce 2015 naivní, když prohlásil, že Rusko vleze do „syrské bažiny“. …


Vladimir Putin potvrdil, že Rusko vyhostí 755 amerických diplomatů v reakci na nové sankce přijaté minulý týden v americkém Kongresu, uvedl The Wall Street Journal. Ale ještě nepříjemnějším momentem pro Trumpovu administrativu okamžiku byla skutečnost, že ruský vůdce „konsolidoval strategické zisky Ruska v Sýrii“ minulý týden.

Jak publikace připomněla, minulou středu Putin ratifikoval dokument, podle něhož Ruskozíská do pronájmu na dobu 49 let leteckou základnu Hmeymim, která se nachází v blízkosti syrského města Latakia. Moskva využívá, podle listu, tuto základnu od roku 2015 pro operace „za účelem ochrany sil Bašára Asada“, pro útoky na „povstalce podporované USA“ a poskytuje krytí pro operace íránských islámských revolučních gard.

Na ruské základně je velké množství útočných a obranných zbraní, včetně stíhaček Su-35, úderné vrtulníky, protiletadlové raketové systémy S-300, které představují potenciální hrozbu pro vzdušné operace USA a NATO.

Dlouhodobý pronájem letecké základny Hmeymim pak podle The Wall Street Journalu posílil pozici Putina jako „hlavního obhájce Asadova režimu“ a také prý slouží jako zpráva pro region, že zde Moskva hodlá zůstat i po pádu „hlavního města Islámského státu“ Rakky.