AFP — S tím, jak se na italské břehy valí záplava migrantů, propukla hořká debata, zda dětem narozeným cizím rodičům na italské půdě dát zrozením občanství. Podle průzkumu publikovaného ve čtvrtek deníkem Messaggero myšlenka zavést zákon „ius soli“ mezi Italy ztrácí na podpoře, i když takováto cesta k občanství existuje již v mnoha jiných zemích EU.


Latinský výraz „ius soli“ znamená práva spojená s půdou (kde jste se narodili) jako protiklad k „ius sangunis“, kdy je právo založeno na pokrevních poutech.

V současnosti musí mít děti, aby se těšily občanským právům, nejméně jednoho italského rodiče. Ale na některé se to v 18 vztahovat nemusí, když prožijí dlouho mimo zemi, takže to znamená, že i toto se některým odpírá.

Ještě v říjnu 41 procent dotazovaných lidí tvrdilo, že podporují „ius soli“, ale do teď to číslo spadlo na 32,3 procenta.

Italská vysoce profilovaná bitva s Evropou o to, kdo by se měl postarat o ty statisíce migrantů zachráněných ve Středozemním moři a dovážených od roku 2014 na pobřeží ale pro tento navržený zákon přináší zpětné rázy a dokonce pěstní souboje v parlamentu.

Po 15 letech debaty byl předložen „ius soli“ a přijat v roce 2015 dolní komorou italského parlamentu. O dva roky později, po řadách úprav, se o něm teď debatuje v horní komoře, kde ho podporuje centristická levice.

Je tu i koncept zákona navrhující občanství přes „ius culturae“ pro děti nenarozené v Itálii, které prožily nejméně pět let ve vzdělávacím systému této země.

Italská proti-imigrantská Liga Severu tento zákon odsoudila jako „kulturní úchylku“. Bývalý premiér Silvio Berlusconi, zakladatel centro-pravicové Froza Italia, řekl, že by to vyslalo špatný signál těm, které už teď přitahují italské břehy.

„Když se Afričané dovědí, že je snadnější stát se Italem, vytvoří to u nich falešné naděje a zvýší to imigrační tlak,“ varoval.

Zatím letos přišlo 86 000 migrantů, o více než 10 procent v porovnání se stejným obdobím roku 2016.

Přijetí „ius soli“ by okamžitě udělilo italské občanství asi 800 000 dětem a dalším 60 000 nově narozeným každý rok, uvádí italský deník.




Loading...