Přímá linka s prezidentem Putinem nese své ovoce i po jejím ukončení. Řadu měsíců vedení továrny na výrobky pro tepelnou izolaci v Nižním Tagilu nevyplácelo zaměstnancům jejich zasloužené mzdy. Ti si už ze zoufalství postěžovali prezidentovi. I když se stížnost nedostala na obrazovku, měli se zejména dva nejvyšší členové vedení přesvědčit, že s lidmi ani prezidentem není radno si zahrávat.

V rámci předběžního opatření soud obstavil majetek dvou ředitelů/vlastníků. Ti hned po obstavení majetku najednou bleskurychle «našli» několik milionů rublů a vedení začalo vyplácet částky, které dlužilo svým zaměstnancům. Jeden z nich převedl na účet podniku 2,5 milionů rublů a druhý 6,5 milionů. Ještě jim zbývá doplatit zhruba 5 milionů rublů.

Problémy v Nižním Tagilu, v továrně na výrobu termo-izolačních výrobků, vypluly na světlo poté, co se prezident setkal úřadujícím guvernérem Sverdlovského kraje Jevgenijem Kujvaševem.

Posměch vůči bezmocným lidem se u Putina nevyplácí

Vladimír Putin se také velmi ostře vyslovil k posměšnému vyjádření ředitele podniku vůči zaměstnancům, že „dokud o to nepožádá prezident, žádné peníze nedostanou“, a nařídil důsledné prošetření situace. Zároveň Putin otevřeně nazval tohoto ředitele «gaunerem a hulvátem» vůči lidem. Vypadá to, že se panu řediteli tento druh „humoru“ může pořádně vymstít.

Vzhledem k tomu, že nevyplácení mzdy podléhá v RF trestnímu kodexu, je zřejmé, že po tomto prvním kroku budou následovat další a místo prezidenta se tito „šprýmaři“ dočkají prokurátora. V tuto chvíli ale mají oba členové vedení jiné starosti, protože potřebují rychle sehnat ještě dalších 5 milionů, což při obstaveném majetku asi není tak snadné. Uprchnout ze země už v tuto chvíli zřejmě nebude tak snadné.

Bude muset prezident vyměnit dalšího úřadujícího guvernéra?

Na schůzce s guvernérem Stavropolského kraje v neděli 10. června, předal Vladimír Putin úřadujícímu guvernérovi balík stížností občanů z jeho regionu.

„To vše vám předávám a chci, abyste se o to osobně postaral. Někteří stěžovatelé píší takové věci, které, řekněme si rovnou, nemohou nevyvolat údiv,“ řekl prezident. Také připomněl Kujvaševovi, jak se chlubil, že v rozpočtové sféře jsou vypláceny všechny mzdy řádně a včas. „Celkově si však, lidé stěžují na velké množství případů nevyplácení a zadržování výplat v ekonomické sféře,“ varoval hlava státu. Zároveň upozornil, že se obrátí nikoli na místní, ale na Generální prokuraturu RF, aby případ prošetřila. „Možná to není tak docela, já nevím. Ale musíme zjistit, co se tam stalo,“ konstatoval Putin.

Úřadující guvernér nařídil vyhledat ředitele. „Už ho hledají,“ svěřil se ruské tiskové agentuře Interfax.

Zdroj: isstras.eu