Počet zabitých civilistů v Sýrii a Iráku v důsledku vojenských zásahů koalice pod vedením USA proti IS, byl v červnu pětkrát vyšší než počet obětí ruských akcí, uvedl portál TRT. Deník se odvolal na údaje organizace Airwais se sídlem v Londýně. Podle lidskoprávních aktivistů z Amnesty International se koalici „nepodařilo přijmout nezbytná opatření k ochraně civilního obyvatelstva“. Americká armáda popírá tato tvrzení, popisuje je jako „nespolehlivé“, poznamenaly noviny.


V bojích koalice vedené USA proti IS zahynulo v Iráku a Sýrii 774 civilistů jen v červnu, napsal TRT. Podle zprávy AIirwais, organizace novinářů a vyšetřovatelů v Londýně, byly útoky koalice v městech Mosul a Rakka byly často ‚katastrofální‘. Počet obětí je zcela v rozporu s tvrzením americké armády, která hovoří o 603 civilistů, kteří zemřeli během celé doby válečného konfliktu – od konce roku 2014. Podle údajů Airwais počet úmrtí v důsledku koaličních operací za šest měsíců překročil počet obětí v Sýrii připisovaných Moskvě. V červnu byl tento rozdíl byl téměř pětinásobný, poznamenaly noviny. Celkově od začátku své válečné kampaně koalice provedla více než 23 tisíc dělostřeleckých a leteckých úderů.

Jak uvedl ředitel Airwais Chris Woods, akce Pentagonu zaměřené proti IS, „podrobily civilisty neúnosnému riziku“. „Předpokládalo se, že během útoku na Mosul a Rakku bude značný počet civilních obětí, ale tím není možné vysvětlit velmi vysoký počet úmrtí, které jsme zaznamenaly my, a další organizace,“ řekl Woods. V úterý Amnesty International vyzvala vytvořit komisi k vyšetření zločinů proti civilnímu obyvatelstvu v Mosulu, spáchaného všemi stranami konfliktu. Podle organizace, irácké a koaliční síly „nebyly schopny přijmout nezbytná opatření k ochraně civilistů“.




Loading...