Izrael proti Sorosovi – to zní divoce pro mnohé z nás. V Íránu nazývají George Sorose sionistou. Ale když se zeptáte politicky informovaných izraelských sionistů, řeknou vám, že Soros je jedním z nejvíce jimi opovrhovaných lidí na planetě. Proto nikoho nepřekvapilo prohlášení izraelského MZV proti Sorosovi: „Tento člověk se pokaždé pokoušel podkopávat demokraticky zvolenou vládu Izraele, podporoval různé organizace, které se zabývají šířením lži proti židovskému státu a snaží se zbavit ho práva na sebeobranu".


Současný konflikt se rozpoutal v souvislosti s kampaní proti Sorosovi v Maďarsku iniciovanou premiérem Viktorem Orbánem. Na ulicích byly vyvěšeny plakáty, v nichž se odrazil spravedlivý požadavek Maďarů nezasahovat do jejich vnitřních věcí. Jde o to, že Soros odsoudil maďarskou vládu za neochotu přijímat u sebe muslimské uprchlíky. Orbánova odpověď zcela odpovídala představám naprosté většiny Maďarů o tom, že zámořští miliardáři se nemají vměšovat do vnitřních věcí jejich země.

Je třeba poznamenat, že tato kampaň byla využita extremistickými skupinami pro antisemitskou a neofašistickou propagandu. Právě to se stalo příčinou prohlášení i ze strany židovské komunity, i ze strany izraelského velvyslance.

Je jasné, že izraelská vláda vidí v neonacistických manifestacích nepřípustný jev. Ale nelze si plést výpady — přesněji řečeno vylézání extremistů-marginálů s opodstatněným vyjádřením nespokojenosti s hrubými pokusy miliardáře-globalisty vnucovat evropským zemím demografickou katastrofu.

A teď o historii vztahů Sorose a Izraele. Nepřízeň k Sorosovi v Izraeli je odpovědí na jeho soustavný nepřátelský vztah k evropskému státu. Nejen že kritizoval politiku té nebo jiné vlády, ale aktivně financoval organizace podobné BDS, zpochybňující samotné právo Izraele na existenci.
Kromě toho Soros aktivně zasahoval do volebních kampaní v Izraeli s cílem přivést k moci lidi levicově-liberálního světového názoru.

To vše by zůstalo předmětem sváru mezi Izraelci a Sorosem, kdyby se jeho protiizraelské činnosti nezúčastnilo MZV USA.

V těchto dnech téma údajného ruského zasahování do předvolebních amerických věcí působí mediální erupci protiruské lávy ze dne na den. Anonymní ruské hackery podezřívají z nabourání do elektronické pošty demokratů. Zároveň však samotní Američané přímo financovali kampaň proti izraelskému premiérovi Netanjahu v roce 2015. To se projednávalo už i v Kongresu USA, i v izraelských médiích, ale nebylo dosaženo potřebné úrovně společenského vědomí.




Loading...