Izrael považuje za legitimní kritiku na adresu amerického miliardáře George Sorose a obviňuje ho ze systematických pokusů podrýt demokraticky zvolenou vládu židovského státu, oznámilo místní MZV. Vztahy k finančníkovi, který sponzoruje síť mezinárodních nevládních organizací, ministerstvo zahraničí formulovalo jako vysvětlení slov svého velvyslance v Maďarsku Yossiho Amraniho.


Ten nedávno vyjádřil obavy před formami, které časem získá protisorovská kampaň v hostitelské zemi, a varoval před hrozbou probuzení démonů a stínů minulosti.

„Izrael lituje jakéhokoliv projevu antisemitismu v libovolné zemi a všude podporuje židovské komunity v boji proti této nenávisti.

To byl jediný cíl prohlášení, se kterým vystoupil velvyslanec Izraele v Maďarsku," je uvedeno v tiskové zprávě.

„V žádném případě nemělo za cíl delegitimizovat kritiku (na adresu) George Sorose, který systematicky podrývá demokraticky zvolenou izraelskou vládu financováním organizací, které haní židovský stát a neuznávají jeho právo na sebeurčení," vysvětlilo MZV a mělo na mysli Sorosovu podporu neziskových organizací, které kritizují politiku Izraele na okupovaných palestinských území.

Příští týden má izraelský premiér Benjamin Netanjahu v plánu návštěvu Maďarska, jehož orgány se srazily se zahraničním a vnitřním odporem proti zákonům, které by jim dovolily omezit svobodu činnosti struktur Sorose, zejména uzavřít Středoevropskou univerzitu, kterou dotuje tento miliardář.

Zdroj: snews.com

Loading…