(AFP) — Turecká agentura náboženských záležitostí vyjádřila své znechucení nad novou mešitou v Berlíně, kde se muži volně mísí s ženami s tvrzením, že to je neslučitelné s principy islámu. O otevření této pokrokové mešity jsme zde česky nedávno referovali ZDE. Dianet, což je orgán, který v Turecku dohlíží na náboženské aktivity, uvedl, že takové nápady by byly v souladu s projekty vedenými skupinou Fethullaha Gulena, kterého Turecko obviňuje ze zpackaného puče z 15. července.


V mešitě, která byla tento měsíc otevřena v Berlíně, se muži a ženy modlí bok po boku, ta má i ženské imámy a jsou tam vítáni muslimové všech sekt a věrovyznání, aby tam konali bohoslužby společně.

Příznivci této mešity Ibn Ruschd-Götheho tvrdí, že to umožní liberálním muslimů, aby volně konali bohoslužby, ale Dianet v tvrdém prohlášení zaujal jiný postoj.

Uvedl, že tato mešita „nedbá“ základních principů islámu a je „neslučitelná s bohoslužbou, učením a metodologií“ nashromážděnou od doby, kdy byla tato víra před 14 stoletími Prorokem Mohammedem založena.

„Je jasné, že to byl projekt řadu let vedený by FETO a dalšími úchylně pojatými strukturami inženýrství věrovyznání,“ dodali.

„Jsme přesvědčeni, že všichni spolu-věřící se budou držet od takovýchto provokací dál a projeví tváří v tvář tomuto dost moudrosti,“ uvedl Diyanet v prohlášení publikovaném ve čtvrtek.