Ruský prezident Vladimir Putin označil za politickou schizofrenii obvinění prezidenta USA Donalda Trumpa ze strany amerických médií z toho, že předal ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi tajné materiály. Ministr se nepodělil o žádné tyto materiály s vedením Ruska. „Současně s tím vidíme, že v USA se rozvíjí politická schizofrenie. Nijak jinak nemohu vysvětlit obvinění na adresu úřadujícího prezidenta z toho, že předal Lavrovovi nějaká tajemství," řekl Putin na tiskové konferenci o výsledcích rozhovorů s italským premiérem Paolem Gentilonim.


Ruský prezident si vystřelil ze svého ministra zahraničních věcí, řekl, že ho bude muset potrestat, „protože se o tato „tajemství" s námi nepodělil". „Ani se mnou, ani s představiteli tajných služeb Ruska. To je z jeho strany velmi špatně," řekl Putin.

V pondělí list The Washington Post s odvoláním na anonymní zdroje z počtu nynějších a bývalých amerických úředníků oznámil, že Trump sdělil Lavrovovi jistou informaci, která „ohrozila kriticky důležitý zdroj výzvědných informací" o skupině Islámský stát.

Moskva je připravena americkému senátu a kongresu poskytnout záznam jednání ministra zahraničí Sergeje Lavrova a prezidenta Donalda Trumpa, pokud ve Washingtonu takové přání vznikne, oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

„Pokud to administrativa Spojených států bude považovat za možné, jsme americkému senátu a kongresu připraveni poskytnout záznam rozhovoru Lavrova s Trumpem," řekl Putin na tiskové konferenci po setkání s italským premiérem Paolem Gentiloniem.

„Samozřejmě, bude-li to americká administrativa chtít," upřesnil prezident.
Zároveň ruský lídr vysoce ohodnotil výsledky schůzky Lavrova a Trumpa.

Také okomentoval humbuk okolo toho, že americký prezident údajně ruskému ministrovi oznámil tajné informace. Podle Putina se v USA „rozvíjí nějaká politická schizofrenie".