Moskva a Rijád se v Pekingu domluvily na prodloužení vídeňské dohody o snížení těžby ropy, uvádí N-TV. Německá televizní stanice se obává toho, že tato dohoda může učinit život v Evropě dražším, a že zrychlí inflaci v eurozóně. Na společné tiskové konferenci to v Pekingu oznámili ministři energetiky obou zemí Alexandr Novak a Khalid Al-Falih, uvádí německá televizní stanice.


„Takovým způsobem se dva nejvlivnější ropné státy Rusko a Saúdská Arábie domluvily na opatřeních o zvýšení ceny ropy, pokračuje NTV. Toto opatření může udělat život v Evropě dražším a při určitých okolnostech zrychlit růst inflace v eurozóně."

Za touto „společnou akcí" je také snaha obou zemí „o stabilizaci situace s rozpočtovými příjmy z prodeje ropy", míní německá televizní stanice.

„Cena ropy na světovém trhu přímo i nepřímo ovlivňuje ceny benzinu, nafty a topného oleje, kvůli nákladům na výrobu a transport už také ovlivňuje ceny spotřebního zboží a potravin v Německu, podotýká N-TV. V posledních letech statistiky pravidelně označovaly nízkou cenu energií za hlavní důvod nízké míry inflace. Pokud ceny ropy začnou stoupat, tak dříve nebo později porostou i ceny pro spotřebitele (pozn. v Německu)."„Takovým způsobem se dva nejvlivnější ropné státy Rusko a Saúdská Arábie domluvily na opatřeních o zvýšení ceny ropy, pokračuje NTV. Toto opatření může udělat život v Evropě dražším a při určitých okolnostech zrychlit růst inflace v eurozóně."