Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov „byl překvapen“ otázkou o odvolání šéfa FBI Jamese Comeyho a jeho možném vlivu na jednání s ministrem zahraničí USA Rexem Tillersonem. Před začátkem jednání začali američtí novináři tradičně vykřikovat otázky pro šéfy zahraničních úřadů RF a USA. Jedna z reportérek se zeptala, vhrne-li odvolání šéfa FBI stín na dnešní jednání.


„Jeho propustili? Děláte si srandu?" zeptal se Lavrov novinářů.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že se na schůzce s ministrem zahraničí USA Rexem Tillersonem rozhodli, že mezinárodní problémy je potřeba řešit společně.

„Projednali jsme hlavně spolupráci na mezinárodním poli. Potvrdili jsme si, že nehledě na všechny známé problémy mohou a musí naše země pomáhat rozhodovat klíčové problémy, které jsou na mezinárodním programu dne," řekl Lavrov.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa si uvědomuje, že kroky bývalé hlavy státu Baracka Obamy vůči diplomatickému majetku Ruské federace v USA byly neoprávněné, oznámil ve středu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Domnívám se, že všichni rozumí, i v administrativě Donalda Trumpa, že se jedná o neoprávněná opatření. Jak řekl ruský prezident Vladimir Putin, když Obama zveřejnil svá opatření, máme plné právo na reciproční odpověď. Američané vědí, jak tato reciprocita bude vypadat, pokud na to dojde, ale my jsme se rozhodli, že zatím neodpovíme, protože, jak vysvětlil Vladimir Putin, nechceme být vedeni těmi, kdo se snaží dostat naše vztahy do propasti, odkud se již nedostaneme," uvedl Lavrov na tiskové konferenci na závěr jednání s americkým prezidentem a ministrem zahraničí.

„Doufám, že se nám podaří tuto situaci vyřešit bez zhoršení našich vztahů," dodal ruský ministr.




Loading...