V mnoha amerických publikacích se v poslední době provozuje velmi oblíbeny a ziskový motiv rrusofobie, napsal jeden ze zakladatelů časopisu The Intercept Glenn Greenwald. Jako příklad cituje článek o Rusku a nově zvoleném prezidentovi Spojených států v časopisu New Yorker, s obrázkem Putina a Trumpa na obálce. Podporovatelé demokratů uvítali článek jako „odmaskování" vlivu Vladimira Putina na prezidentské volby. Proto se je třeba, podle Greenwalda podívat na pro demokraty nepohodlná fakta, která jsou v rozporu s jejich tvrzením vůči Rusku.


První, co udeří do očí, pokud jde o ty, kteří rozdmýchávájí protiruskou hysterii v tisku, je jejich bezstarostnost k důsledkům, které mohou způsobit jejich činy, poznamenal autor. Riziko oživení studené války není hra, ale někteří demokraté s nejagresivnějšími republikány se svámi obviněními vytvořili v zemi atmosféru, v níž výzva k lepším vztahům s Ruskem znamená být v podezření ze zrady.

Kromě toho Greenwald připomíná v médiích pevně usazenou verzi, že Putin nařídil organizovat kybernetické útoky na USA, kterou je téměř nemožné „napadnout ve slušné společnosti", a přitom to nebylo dosud oficiálně potvrzeno. Přiznává to dokonce i The New Yorker, který se zmínil, že údaje o ruské účasti v kybernetických útocích „obsahují více předpokladů než důkazy". Anonymní údajní zaměstnanci zpravodajské komunity, řídící se neznámými motivy – není materiál, na jehož základě se mají dělat dalekosáhlé závěry, zdůraznil autor.

Americká média často zmiňují, že Putin opakovaně připomínal americké zásahy do vnitřní politiky Ruska – vzhledem k tomu, jak o tom Putin často mluví, je tato skutečnost je obtížně zamlčována, napsal. Ale téměř nikdy se média nezastaví u této otázky podrobněji, aniž by se snažily dát čtenářům odpověď, zda jsou či nejsou obvinění ruského prezidenta.odůvodněna. Toto mlčení nenechává nikoho na pochybách, že obvinění jsou zcela oprávněná: Greenwald nabízí pohled na titul časopisu Time z koku 1996, s názvem „Jak američtí poradci pomohli Jelcinovi vyhrát prezidentské volby".




Loading...