Nadcházející vůdci jediné finské euroskeptické strany navrhují národní referendum o odchodu z Evropské unie stejně jako o opuštění eura ve prospěch národní měny. Sampo Terho, bývalý poslanec Europarlamentu a jedna z vůdčích osobností nové populistické euroskeptické strany zvané Peerussuomalaiset (Praví Finové nebo prostě Finové) tlačí na odchod Finska z eurozóny, což je krok, který považuje za nevyhnutelný.


Terho je současný hlavní kandidát v soutěži o předsednictví strany Finů při nadcházejícím konventu této strany v červnu. Strana Finů je v současnosti slabším partnerem v centro-pravicové vládě ministerského předsedy Juha Sipily, v níž je současný vůdce Timo Soini ministrem zahraničí.

V řadách Perrussuomalaiset se volání po „Fixitu“ (podle „Brexitu“) stejně jako po vystoupení z jednotné měny ozývá čím dál hlasitěji. Hlavní rival Terha v boji o vedení strany Jussi Halla-Aho je europoslanec a euroskeptik, který věří, že Evropa kvůli nekontrolované migraci směřuje ke katastrofě.

Terho argumentuje, že z ekonomického hlediska je odtržení Finska od eura nezbytností. „Jediným způsobem, jakým podpoříme svou konkurenceschopnost, je vnitřní devalvace, a tu už jsme udělali,“ řekl nedávno Terho s poukazem, že Finsko nemůže být ekonomicky konkurenceschopné, dokud bude uvázané k euru.

Finsko je jedinou zemí Severského společenství (skládající se rovněž ze Švédska, Norska, Dánska a Islandu), která je členem eurozóny. Za povšimnutí stojí, že je také jedinou severskou zemí, která se teď potýká s těžkými ekonomickými a sociálními problémy včetně slabého růstu po letech recese, s nezaměstnaností o dost vyšší než v sousedních zemích a se sociálním napětím.

„Alternativní možností, při pohledu ke dvacátým, třicátým a čtyřicátým letům před námi je návrat k národní měně,“ řekl Terho. „Podíváme-li se takto daleko dopředu, je tato možnost ještě pravděpodobnější.“