Generální konstruktér ruské zbrojovky Almaz-Antej Pavel Sozinov odhalil některé podrobnosti ohledně bojových možností perspektivního ruského protiletadlového raketového systému S-500. Systém bude moci likvidovat cíle ve výšce do 100 kilometrů, uvedl 24. dubna Sozinov v rozhovoru pro časopis Nacionaľnaja oborona. „Vytvořili jsme prognózu vývoje vzdušně-kosmických útočných prostředků na 25 let dopředu," uvedl generální konstruktér.


„Náš systém musí být schopen bojovat proti těm cílům, jež prozatím ještě neexistují, ale mohou přijít na svět. Především jde řeč o schopnostech sestřelovat cíle ve vnějších vrstvách atmosféry sto kilometrů od povrchu Země."

Kdy budou první systémy S-500 zařazeny do výzbroje, se zatím neuvádí. Nicméně v polovině dubna velitel ruských vzdušně kosmických sil generálplukovník Viktor Bondarev uvedl, že k tomu má dojít „v nejbližší době."

Postrach raket a družic

Nejmodernějším ruským protiletadlovým raketovým systémem je dnes S-400 Triumf. Je schopen bojovat proti jakýmkoliv existujícím aerodynamickým cílům — letadlům, vrtulníkům, bezpilotním letounům či raketám s plochou dráhou letu — na vzdálenost 400 km a do výšky 30 km. Rakety perspektivního systému S-500 fakticky budou schopny likvidovat cíle v blízkém kosmickém prostoru.

„Je jasné, že S-500 se zamýšlel jako univerzální systém protivzdušné a protiraketové obrany, který má být schopný bojovat proti veškerým typům cílů," uvedl agentuře RIA Novosti vojenský analytik, člen občanské rady při ruském ministerstvu obrany Igor Korotčenko. „Ve výšce, o které mluvil Pavel Sozinov, jeho střely budou schopny likvidovat bloky mezikontinentálních balistických raket (MBR) v závěrečné fázi letu. S-500 se tak stane účinným prostředkem protiraketové obrany (PRO)."

O tom, že se nový protiletadlový raketový systém bude orientovat v první řadě na likvidaci bojových částí MBR, svědčí i to, že se druhá fáze testů bude konat v Kazachstánu na známém polygonu Sary-Šagan. Zde od 60. let minulého století probíhaly testy ruských (tehdy ještě sovětských) systémů PRO. Podle Pavla Sozinova na tomto polygonu operátoři systémů S-500 si budou procvičovat sestřelování vysoko letících cílů v podmínkách, jež se přibližují válečným.

Kromě bloků MBR budou S-500 schopny bojovat proti hypersonickým cílům, orbitálním platformám a dronům ve velké výšce. Ostatně systém lze využít i pro jiné účely než jako protiletadlovou nebo protiraketovou obranu. V blízkém vesmíru, právě ve výšce 100 km, operuje většina vojenských družic. Zajišťují spojení, navigaci a systém navádění. Pokud bude družicová skupina nepřítele zlikvidována, tak jeho ozbrojené síly doslova oslepnou a ohluchnou a přijdou o své výhody. Proto, aby systémy dosáhly takových schopností, ruští zbrojaři pracují nejen na nových protivzdušných raketách, ale i na perspektivních systémech radioelektronického boje.

„V souladu s nařízením vedení země provádíme výzkum, který má vyřešit problém boje s vesmírnými prostředky," podotkl Sozinov. „Jedná se o schopnosti radioelektronického boje proti některým prostředkům lokalizační rozvědky, opticko-elektronické rozvědky a vesmírným komunikačním systémům a rovněž jde o přímou likvidaci orbitálních 




Loading...