BRUSEL (AP) — Exekutiva Evropské unie ve středu otevřeně zpochybnila maďarskou oddanost základním hodnotám tohoto bloku a zahájila vyšetřování maďarského zákona, na který se v Evropě široce pohlíží jako na útok na Středoevropskou univerzitu založenou miliardářem Georgem Sorosem. Viceprezident Evropské komise Frans Timmermans řekl, že vyšetřování bude dokončeno „co nejdříve“ a že komise do konce dubna uváží, jaké kroky přijme během toho samého víkendu, kdy vůdci EU povedou summit v Bruselu.


Řekl, že vyšetřování bude zkoumat, zda je nový zákon v konfliktu s evropskými předpisy a zda by se nemohl vztahovat i na jiné evropské univerzity. Rovněž přezkoumá, zda je v souladu s principy EU svobodného pohybu služeb a zda to respektuje předpisy tohoto bloku řídícími přípustnost výzkumníků mimo Evropu.

V této iniciativě se projevuje narůstající frustrace EU ze sedmileté vlády ministerského předsedy Viktora Orbána, který čím dále více prosazuje politiky, které jdou proti ideálům úzké spolupráce EU.

„Kde chcete být v Evropské unii?“ ptal se Timmermans zmatený z Orbánova podpisu pod summit EU před dvěma týdny o spolupráci na jednotné EU, když přitom po něm spustil národní konzultační průzkum, jehož motem je „Zastavme Brusel.“

„Co se to, sakra, děje?“ ptá se Timmermans.

Orbán už dávno plánoval transformaci Maďarsko na „neliberální stát,“ kde vláda většiny triumfuje nad právy menšin a národní pravidla triumfují nad standardy EU pro stejnou oblast. Nad zkázou Středoevropské univerzity tato debata už vykrystalizovala.




Loading...