Minulý čtvrtek nasadili američtí vojáci poprvé v bojových podmínkách trhavou leteckou bombu GBU-43, svoji nejvýkonnější nejadernou munici. Těžké transportní letadlo C-130 shodilo tuto desetitunovou hromadu na areál podzemních tunelů v okrese Ačin afghánské provincie Nangarhár. Pentagon sdělil, že bomba se směsí tritolu, hexogenu a hliníkového prášku zlikvidovala 36 teroristů fronty IS (zakázaná v RF).

Výsledek použití zbraně o takové kapacitě byl dost skrovný. Jde o to, že matka všech bomb, jak jí hrdě říkají Američani, není určena k zničení opevněných podzemních krytů. Stejně jako bomba BLU-82 Daisy Cutter z dob vietnamské války, je GBU-43 vyvinuta pro útok na velké lesní masívy za účelem čištění velkých ploch na přistání vrtulníků s výsadkáři a také na vyhození do povětří minových polí nepřítele.

Účinek leteckého útoku byl spíše psychologický. Prý, „podívejte se, co dokážeme!" Nebudeme se přetvařovat: vybuchlo to mírně řečeno působivě. Ale v konfliktu s nepřítelem, jenž má víceméně moderní systém PVO, je GBU-43 naprosto neužitečná: neobratný letoun C-130 bude sestřelen dlouho předtím než se dostane na místo shození bomb.

Sputnik publikuje výběr jiných hrozných zbraní, pro které se nenašlo uplatnění na bojišti 21. století, ale které mají stále ještě na skladech a čekají na svoji hodinu.

Kuzkin otec

Titul nejtěžší bomby v dějinách nepatří mimochodem GBU-43, ale její mladší sestře GBU-57, také americké výroby. Tato munice s naváděcím systémem určená proti betonovým konstrukcím, má hmotnost 13,6 tuny a je s to proniknout do hloubky 60 metrů pod zemi anebo prorazit 19 metrů armovaného betonu. První partii z 20 bomb dostala americká armáda v roce 2011, ale nestihla nasadit ji v boji.

Avšak nejmohutnější nejaderná bomba byla vyvinuta v Rusku. Jde o leteckou vakuovou munici ODAB-9000 vyzkoušenou 11. září 2007. Byla shozena ze strategického bombardéru Tu-160. Síla výbuchu činila 44 tun v přepočtu na tritol oproti 12 tunám GBU-43 a dosah zaručené porážky převyšuje 300 metrů. Ruská média, jež psala o zkouškách, hned začala říkat ODAB Kuzkin otec nebo Otec všech bomb. Veškeré informace o této bombě jsou dodnes tajné. Není znám ani počet vyrobených bomb, ani místa jejich skladování.