Vojensko-průmyslový a šmírovací komplex je na zenitu své moci. Všechna ta tvrdá práce minulých desetiletí se vyplatila, když díky prezidentu Trumpovi vytvořila podmínky pro ohromný výplatní den. Větší než cokoliv dalšího od 11. zaří. Teď mají v Bílém domě amerického prezidenta, který rád hrabe penízky a sympatizuje s jejich snahami. Americký prezident Donald Trump vlastní akcie společnosti, co vyrábí ty rakety, které zasahovaly syrské letiště v Homsu.


Každá z 59 křižujících střel Tomahawk vypálených US Námořnictvem stála daňové poplatníky mezi 800 000 $ a 1,4 milionem $.

Hned po útoku nařízeném prezidentem si američtí výrobci zbraní a obranní dodavatelé užili nárůst tržní hodnoty svých akcií o miliardy.

The Free Thought Project hlásí:

Střely Tomahawk vyrábí společnost, kterou většina lidí zná, Raytheon.

Podle webové stránky Raytheonu: „Dnešní křižující střela Tomahawk Block IV může kroužit hodiny, neustále na povel měnit kurz a vysílá řídícím obrázky svého cíle přes půl světa, než zasáhne s bodovou přesností. Tomahawky lze odpalovat z lodí nebo z ponorek a mohou prolétat těžce bráněným vzdušným prostorem více než 1 000 mil daleko, aby vedly přesné údery na vysoce cenné cíle s minimálním souběžnými škodami. Pálení těchto zbraní na takovouto dálku umožňuje námořníkům držet se v bezpečné vzdálenosti.“

Avšak leckdo asi není obeznámen se skutečností, že podle posledního prezidentova kampaňového finančního výkazu, Trump ve skutečnosti vlastní nebo doteď vlastnil akcie Raytheon. Je to pravda, těch 59 střel, které Trump vrhl na Sýrii – které stály daňové poplatníky mezi 47 miliony a 82 miliony $ – nejspíš prezidentovi vynesly zisk.

Tato zpráva ukázala, že Trump rovněž vlastní nebo vlastnil akcie v mnoha dobře známých společnostech včetně mj. Applu, Nike, Whole Foods, Google, Philip Morris, McDonald’s, Facebook a Morgan Stanley – včetně mnohých obranných dodavatelů, kteří si z Trumpových agresí nahrabou miliardy.

Je důležité poznamenat, že Trumpův mluvčí Jason Miller v prosinci 2016 řekl The Post, že Trump likvidoval všechna svá aktiva. Avšak dosud jsme pro to neviděli žádný důkaz a žádný důkaz neuvidíme nejméně do roku 2018.

„Potřebujeme vědět, zda je změnil na bezkonfliktní aktiva… nebo zda koupil jiné akcie či aktiva, která vytváří nové konflikty zájmů?“ ptá se Norm Eisen, který sloužil za prezidenta Obamy jako etický poradce. „Jsou to jen další důvody, proč potřebujeme rychlá a úplná finanční přiznání. Jestli změnil na likviditu všechny své akcie, co s těmi penězi udělal? V jaké bance ty peníze jsou? Co si za ně koupil? Je to spousta peněz.“

Podle Business Insider akcie Raytheonu po úderu ze čtvrteční noci nabraly 3,54 bodů, což je přibližně 2,3 procenta nárůstu oproti tržnímu obchodování předtím.

2,3 procenta samozřejmě nevypadá jako velká spousta, avšak vezmeme-li v úvahu účinek, jaký to má na celkovou tržní hodnotu Rytheonu, tak ten je určitě ohromný. Ve čtvrtek Raython uzavíral na 150,75 $ za akcii a v pátek ráno otvíral s 154,62 $. To tržní hodnotu společnosti zvedlo z 44,1 miliardy $ na 45,4 miliardy $ – tj. skoro jeden a půl miliardy dolarů nárůstu hodnoty za jediný den.

Lockheed Martin a Boeing také zažily podobné zisky.




Loading...